Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Lajos, Patrícia napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

A kanyargó Tiszánál, Topor M.
Angyalka a felhőkön (A)
Eltemették II. Alekszij pátriárkát
2008-12-10 Forrás: Magyar Kurír
December 9-én az egyház és a politika magas rangú képviselőinek jelenlétében temették el II. Alekszij orosz ortodox pátriárkát. Több mint 80 000 ember tette tiszteletét a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban felravatalozott egyházfő előtt.
Moszkva legnagyobb templomában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban december 9-én a reggeli órákban kezdődött az II. Alekszij pátriárka emlékére bemutatott szent liturgia. Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolita I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával végezte a szertartást. A hívek hosszú órákon keresztül várakoztak a szakadó esőben.

A gyászszertartáson részt vett Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Vlagyimir Putyin miniszterelnök, továbbá a keresztény egyházak és más vallások számos képviselője. A Vatikán képviseletében érkezett delegációt Walter Kasper és Roger Etchegaray bíborosok vezették; a Német Püspöki Konferencia nevében Gerhard Müller regensburgi püspök tette tiszteletét. A gyászszertartások miatt számtalan utat zártak le és megnövelték a rendőri jelenlétet – írja a Radio Vatikan.

Kirill metropolita a következő szavakkal emlékezett meg az elhunyt egyházfőről: „Őszinte imádságunk a legszebb koszorú Alekszij pátriárka koporsóján, továbbá készségünk, hogy az általa megkezdett utat járjuk...” „Kitárt szívvel közelített mindenkihez. Meggyőződése szerint az emberek között csak a Krisztus példázta szeretet teremthet tartós és igazi kapcsolatot.“

A háromórás szent liturgiát követően a fehér rózsákkal díszített koporsót az Úrjelenése-székesegyházba, a temetési szertartás helyszínére vitték – II. Alekszij végső kívánsága szerint. A pátriárkát 1990-ben itt iktatták be.
Az elmúlt napokban több mint 80 000 hívő vett végső búcsút Moszkva és egész Oroszország elhunyt pátriárkájától. Az orosz ortodox egyházfő december 5-én, pénteken, 79 éves korában hunyt el szívelégtelenségben. A moszkvai pátriárka Tallinban született; az észt főváros önkormányzata úgy határozott, hogy egy települést neveznek el II. Alekszijról. A pátriárka 18 éven keresztül volt az orosz ortodox egyház feje.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép