Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Megfeszitve
Szent Johanna
„Küngösön is kincset rejtett el Isten”
2011-07-28 Forrás: Magyar Kurír
Hálaadó búcsúi szentmisével ünnepeltek Küngösön, ahol a falu első katolikus és Magyarország első, Szent Kinga tiszteletére benedikált temploma épül. A hatszáz lelket számláló veszprémi egyházmegyei kistelepülésen – mely nevében is viseli védőszentjének emlékét – mintegy háromszázan gyűltek össze július 23-án, hogy hálát adjanak Istennek; megköszönve, hogy immár áll a templom, nemrég a tetőzetét is elkészíthették, s megépülhetett az udvaron a harangláb is.
Három harang hívja ezentúl imádságra a falu lakóit, egy a templom védőszentje, Szent Kinga; egy a Szűzanya, továbbá minden magyar szent és boldog, valamint egy Kinga testvérei – Boldog Jolán, Boldog Konstancia és Szent Margit – nevével megjelölve. Mindhárom helyi, illetve környékbeli hívek adománya. A faluban szinte a semmiből indult el az építkezés 2003-ban; aztán sok-sok imádsággal és kegyelemmel épülni kezdett a hajlék, pusztán közösségi összefogással, jóakarattal, adományokkal. Befejezéséhez még hátra van a külső-belső vakolás, festés, a járófelületek burkolása, a berendezés többek között.

A július 23-i szertartást a templomudvaron felállított nagy sátorban mutatták be. Beke Zsolt plébános a mise elején köszönetet mondott mindazoknak, akik rendületlenül hittek és hisznek benne, hogy a kis templom felépül, és segítik előbbre jutását. Majd Máté evangéliuma alapján a földbe rejtett kincs példázatáról elmélkedve rámutatott: a küngösieknek is elrejtett Isten egy kincset a temető melletti telken, és miután megszületett a templomépítés vágya a helybéliek szívében, kijelölte azt a hajlék számára.

A kincset nekünk nem kiásnunk kellett – bár az alapokhoz ásásra is bőven szükség volt –, hanem megépíteni közös akarattal és közös erővel, hittel, összefogva. Mindez azonban hiábavaló próbálkozás lett volna Isten segítsége és imádság nélkül – hangsúlyozta a lelkipásztor. Bejelentette, hogy Egyházi Kapcsolatok Államtitkársága a közelmúltban levélben tájékoztatta az egyházközséget, hogy a templomépítés befejezéséhez támogatást kapnak.

A szentmisén – melyet Halmágyi Zoltán ösküi és László Dezső veszprémi plébánosokkal koncelebrálva mutatott be – Beke Zsolt küngösi plébános megáldotta és megszentelte az új haranglábat s a harangokat, valamint azt az új miseruhát, amelyet Lengyelországból hoztak ajándékként hívek, s melyen Boldog II. János Pál pápa és címere látható.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép