Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Asztali szobor
Feszület
Mitől hízunk meg? - Titkok a kövérségről
2008-12-11 Forrás: Hírszerző
Lehet nem mozogni és keveset enni, és lehet keveset mozogni, sokat enni: ettől nem változik a zsírsejtek száma. Hogyan kerülhet valaki negatív spirálba és hogyan mászhat ki onnan? A túlsúly eddig kevésbé ismert okai után kutattunk.
Az ünnepek közeledtével érdemes áttekinteni, hogy a karácsonyi határtalan evés milyen kockázatokat rejt az azt követő időszakra nézve. Steven Blair saját szavaival élve, egy "alacsony, kövér, kopaszodó fickó", nem mellesleg pedig a Dél-Karolina Egyetem epidemiológia professzora. Mégis, 156 centiméteres magasságával és 80 kilogrammos súlyával valószínűleg egészségesebb, mint más férfiak, akik magasabbak és vékonyabbak is. Egy héten közel 30 kilométert fut, naponta hat-nyolc alkalommal eszik zöldséget és száműzte étrendjéből a zsíros ételeket. Élő példája annak, hogy némi túlsúllyal is lehet egészségesen élni. Kutatásának és vizsgálódásának hála, mostanra már azt is kezdi megérteni, hogy miért. A gének, hormonális zavarok, sőt még a vírusok is szerepet játszanak abban, hogy a túlsúly kinél, mikor és milyen mértékben alakul ki.

A professzor és kollégái úgy gondolták, hogy belevetik magukat a problémába és megpróbálják felfedni a valódi okokat. Az orvosszakma krémjével beszélgettek, és a való életből gyűjtöttek példát olyan nőktől és férfiaktól, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy a súlyukat fenntartsák, esetleg csökkentsék is azt. Összegyűjtöttük a legújabb (és sokszor meglepő) eredményeket a kövérségről, étrendről, génekről és a fitnessről.

Azok az átkozott gének

Amikor a tudósok legelőször a nyomára bukkantak az egerekben, egyszerűen csak "dagigénnek" nevezték el. Később rájöttek, hogy azok az emberek, akik duplán rendelkeznek ilyen (kövérséget okozó - FTO) génnel, 40 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek, a túlsúlynál pedig 60 százalék ez az arány. Mostanra azonban kiderült, hogy nagyon sokfajta túlsúlyt okozó gén van az emberi szervezetben. "Nagyjából 100 hasonló gént ismerünk jelenleg" - mondja Claude Bouchard, a Louisiana Egyetemen működő Pennington Kutatási Központ vezérigazgatója.

"Ezek közül elég, ha mindegyik csak pár dekával, esetleg kilóval terheli meg az embert, mire mindegyik összeadódik, jelentős túlsúllyal kell számolni." Az emberek 16 százalékának három FTO génje van, míg a népesség felének kettő. A tudósok arra jutottak, hogy hiába van sok hasonló hatású gén, a legnagyobb mértékben az FTO befolyásolja a kövérség kialakulását. És mi a jó hír? "A genetikai hajlandóság nem feltétlenül jelenti azt, hogy egész életünkben szenvednünk kell a kövérségtől" - tette hozzá Bouchard, kiemelve azt a már mindenki által igen jól ismert közhelyet, hogy a mozgás nagyban segít a rizikó csökkentésében.

Fokozott számú zsírsejtek

Néhány embernek nem elég a gének túltengése, azzal is számolniuk kell, hogy a zsírsejtjeik száma a többiekéhez képest akár a többszöröse is lehet. Ezt már Kirsty Spalding a Stockholmban működő Karolinska intézet kutatója mondja. A szomorú hír az, hogy akármennyit is fogyott valaki, vagy éppen hízott a zsírsejtjeinek száma nem változik, ezért fogyás esetén nagyobb kitöltendő űr marad ugyanarra a számú sejtre, amely miatt a szervezet folyamatosan pótolni szeretné a korábban meglévő tápanyagot.

A zsírsejtek kialakulása gyerekkorban történik és a kutatások szerint egészen a kamaszkorig folytatódik. Spalding arra figyelmeztet, hogy a szövetek számának növekedése már a második évtől elkezdődhet és a folyamat csak akkor nem gyorsul be, ha odafigyelünk arra, hogy a gyereknek naponta mennyi kalóriát tartalmazó ételt adunk.

A kutatót több magánembert is megkerestek, akik elmondták, mennyire elkeseredtek az eredmények hallatán. Spalding hozzátette, hogy az eredményből nehéz közvetlen következtetést levonni, ugyanis jobban jár az, aki több zsírsejttel rendelkezik, mint az, akinek kevesebb van ugyan, ám azok az évek folyamán kórosan túlnövekedetté válnak. A lényeg tehát, hogy amíg a zsírsejtek számát nem tudjuk csökkenteni, azok felépítésére igenis lehet ráhatásunk.

Megváltoztatható az anyagcsere?

Igen - hangzik a rövid válasz. Egy másik skandináv csoport azt vizsgálta, mi történik a sejtekkel, amikor valaki túlsúlyossá válik. A Helsinki Egyetem professzora, Kirsi Pietiläinen olyan ikreket vizsgált, akiknek egyik tagja túlsúlyos volt, míg a másik átlagos testalkatú. Azt tapasztalta, hogy a kövérebb testvérben a zsírsejtek olyan anyagcsere átalakuláson mentek keresztül, amely nehezebbé tette számára a zsír elégetését. Arra jutottak, hogy már egy 10 kilogrammos elhízás is azzal jár, hogy a sejtek nehezebben képesek lebontani a zsírt, ez pedig olyan negatív spirálba tereli az embert amiből nehéz kilábalni.

Röviden, ha valaki túlsúlyossá válik, a sejtek nehezebben bírkóznak meg a zsírokkal, amitől egyre kövérebbé válik, a folyamat pedig egyre csak rosszabb lesz, hacsak nem teszünk ellene valamit. De mit lehet tenni? Pietiläinen sem szolgált újdonsággal, ugyanis Bouchardhoz hasonlóan egyetlen tanácsot tudott adni, mégpedig a rendszeres testmozgást. "A munkám során tapasztalt esetek és a saját példám is azt bizonyítja, hogy hatásos" - mondja a mostanra pufók kisfiúból normál testalkatúvá lett finn kutató.

Ön terhes? Csak óvatosan a gyorséttermekkel

A cigaretta fokozza annak a rizikóját, hogy az újszülött kisebb súllyal jön a világra, mint az egészséges lenne. Az alkohol növelheti annak az esélyét, hogy a csecsemőnél valamilyen agyi elváltozás következik be. Miért ne lenne hatással a kicsire az, hogy az anya a terhesség alatt egészséges, vagy éppen egészségtelen ételekkel táplálkozik? Korábban a rágcsálóknál mutatta ki a Pannington-jelentés, hogy azoknál az egyedeknél amelyeknek a súlya a normálisnál magasabb volt, a méhben megfigyelt cukor és zsírszint is több volt, mint a többinél. Ezek a molekulák olyan fehérjéknek a képződését gyorsítják meg, amelyek felboríthatják az éhségérzetet és amelyek az anyagcsere folyamatokat is befolyásolhatják.

Ami pedig az egereknél igaz, gyakran az embereknél is megfigyelhető. A New York-i Downstate egészségügyi centrum orvosai olyan gyerekeket figyeltek meg, akiknek az egyik része túlsúlyos anyukától született, míg a másik részüknek teljesen átlagos szüleik voltak, sőt a táplálkozásukra is folyamatosan oda kellett figyelniük. Arra a következtetésre jutottak, hogy egyrészt az anyáknak is kisebb volt az esélyük az elhízásra, másrészt a gyerekeknél is 50 százalékkal csökkent az elhízás rizikója. Az anyáknak tehát egy jótanács: nagyobb eséllyel indítják útjára a kisbabát, ha egészségesen táplálkoznak a terhesség alatt.

Azok a fránya szabad gyökök

A szervezetben elszaporodó szabad gyökök káros hatásait már korábban is ismertük. Az orvosok eddig az öregítő hatására jöttek rá, most azonban Zane Andrew az ausztráliai Monash Egyetem neurológusa kiderítette, hogy ezek az oxidáns molekulák képesek roncsolni azokat a sejteket, amelyek az éhségérzetért felelősek, ezáltal az érzet az életünk részévé válik. A szabad gyökök akkor lépnek működésbe, amikor eszünk (mert erre még a legelvakultabb diétázónak is szüksége van), de a legnagyobb aktivitást akkor fejti ki amikor cukrot, chipset és ehhez hasonló dolgokat eszünk - magyarázta kutatásai eredményét a professzor. Mi a teendőnk? Elkerülni a rossz minőségű ételeket és leginkább a színes, sok anti-oxidánst tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép