Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Topor Márta: Szt. Pál bazilika apszis
Oltár
Az Eucharisztia lelkisége segít egyenlőbb és testvéribb társadalmat építeni
2011-09-12 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa vasárnap este fél nyolckor utazott vissza helikopterrel az Adria-parti városból nyári rezidenciájára, miután lezárta a 25. olasz országos eucharisztikus kongresszust. A pápai záró szentmisén mintegy 100 ezren vettek részt, amelyre az anconai hajógyár kikötőjében került sor. Amint arról már vasárnap esti adásunkban beszámoltunk, a Szentatya az Oltáriszentség köré összpontosította tanítását.
Mint mondta, az eucharisztikus spiritualitás visszaadja az ember, valamint az emberi munka méltóságát, segít leküzdeni a megosztottságot. Az élet kenyeréből erőt merítve megújul az oktatás, amely a lét, a tudás, a spirituális és kulturális örökség alapvető értékeiről tesz tanúságot. A nehéz gazdasági helyzetben az egyház kinyújtja kezét a rászorulók felé. Felmutatja a Feltámadt Krisztust, aki a remény és a vigasz forrása a mindennapi élet nehéz pillanataiban is.

Vasárnap délután XVI. Benedek pápa Ancona román stílusú székesegyházában találkozott a papság és a családok képviselőivel, akik az egyházmegye 72 plébániájáról érkeztek. A Szentatya az egyházi rend, illetve a házasság szentségében élőket egyaránt arra buzdította, hogy találjanak vissza az Eucharisztia forrásához. A papok segítsenek a családoknak, hogy megújíthassák a házasság kegyelmét, osztozzanak gyermeknevelési felelősségükben. A befogadás és irgalmasság vezérelje őket azok irányában is, akik nehézségekkel küzdenek, vagy - sajnálatos módon - kiléptek a házasság kötelékéből. A családok pedig értékeljék a papok nagylelkű szolgálatát, fogadják el korlátait, de ne mondjanak le arról, hogy Istenhez vezessék őket.

Szintén az Eucharisztia vételére és követésére szólította a pápa a fiatal jegyeseket, akikkel vasárnap délután Ancona egyik központi terén találkozott. A jelenlévő 500 jegyespárnak arról beszélt, hogy a mai világ bizonytalanságai, a munkavállalási nehézségek és a számtalan csábítás közepette az egyházban szilárd támaszt találnak. Ne siettessék a jegyesség szakaszait, fokozatosan készüljenek föl a házasság elkötelezettségére, amelyet aztán majd teljes odaadással és hűséggel tudnak megélni.

Ma, amikor a relativizmus kikezdi a társadalom alapvető értékeit, az összecsengő érzések, hasonló lelkiállapot fontosabbnak tűnik az életközösségben való osztozásnál. A házasság előtti együttélés azonban nem biztosíték a jövőre - figyelmeztetett a pápa.

Az események felgyorsítása a szerelem kiégéséhez vezet. Krisztussal az emberi szeretet hűséges, boldog és felbonthatatlan lehet. Kedves fiatalok! Ne veszítsétek el a reményt, Isten szeret titeket, ő a mi erőnk. Ezért szüntelenül forduljatok hozzá imával, bátran tartsatok ki a hitben a nehézségek ellenére is. Ne féljetek felvállalni a házastársi kötelék felelősségét, ne féljetek belépni ebbe a nagy misztériumba, amelyben ketten egy test lesznek (vö. Ef 5,31). XVI. Benedek végül Szent József és Mária oltalmába ajánlotta és megáldotta a jegyespárokat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép