Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Rembrandt: Szent József álma
Csíksomlyói Szűzanya.  sgy
Mária-búcsú Torján
2011-09-13 Forrás: Erdély.ma
Vasárnap az eddig megszokottól eltérően ünnepelték meg az Aporok falujában a Mária-búcsút. A lovas-szekeres felvonulás az altorjai Szent Miklós-templom elől indult a Mária-kápolna felé, a helybeli hagyományőrzők mellett háromszéki, csíki és szentegyházi huszárok, valamint a kézdivásárhelyi Tanulók Háza fúvószenekarának jelenléte tette ünnepélyesebbé a búcsút. Az ünnepi szentmisét az Apor család felújított neogótikus Mária-sírkápolnájának udvarán mintegy ezer hívő jelenlétében tartották meg.
A szentmisét a környékbeli papság részvételével ft. Vargha Béla kézdi-orbaiszéki római katolikus főesperes celebrálta, aki a nemrég kívül-belül felújított kis Mária-kápolnát megáldotta és megszentelte. A szentbeszédet Drócsa László kézdikővári plébános tartotta, aki Mária életútjának legfontosabb stációit foglalva össze, példaként hozta fel életét kortársai számára.

Hatos Mihály alsótorjai plébános köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a kápolna felújításához, majd átadta a szót Daragus Attila polgármesternek, aki huszáregyenruhát öltve magára bejelentette: egy év múlva tíz torjai lovas huszár fog felvonulni a falu búcsúnapján, ugyanakkor megköszönte Hatos Mihály plébánosnak és az egyháztanácsnak, hogy felújították a Mária-kápolnát.

A Mária-búcsún Hatos Mihály plébános előző szolgálati helyének hívei is jelen voltak, eljött Torjára Timár Zsombor László, Gyimesfelsőlok polgármestere, több önkormányzati képviselő és ottani volt híveinek egy kisebb csoportja. A búcsús szentmise a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ért véget.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép