Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Marija Bistrica kegyszobor
Szent Jozafát
„Veni Sancte a budapesti egyetemi lelkészségen”
2011-09-19 Forrás: Vatikáni Rádió
Szeptember 18-án, vasárnap, az esti szentmisében tartottuk a Magyar Szentek templomában a fővárosban tanuló egyetemisták és főiskolások, valamint tanáraik ünnepélyes tanévnyitó Veni Sanctéját, amelyen megtelt a templom. A több száz fiatal és oktatóik nem kivezényelt osztály, vagy iskola, hanem a budapesti felsőoktatásban résztvevők önkéntes, közös imádsága, amelyen igen sok fiatal aktíven is részt vállal, mint felolvasó, ministráns, énekes a szkólában.
Az idén is volt látványos felajánlási körmenet, amelynek zenéjét Fülep Márk fuvolaművész állította össze, a mozdulatokat és a felvonulást maguk az egyetemisták tanulták be. Az együtt miséző papok között volt Gulybán Gergely görög katolilkus egyetemi lelkész és Simonyi-Molnár Balázs a templom új káplánja, asszisztált Egri László állandó diakónus.

Nem volt nehéz a vasárnapi evangélium alapján utalni a hivatás, a munka megtalálására, a Gazda felhívására: menj ki te is a szőlőmbe! Szinte kínálkozott a mondanivaló: nem pusztán a diplomáért, egy jó állásért tanulunk az elkövetkező 10 hónap alatt, hanem az egy dénárét, Isten végtelen irgalmas szeretete minden ember számára készített jutalmáért, az üdvösségünkért.

Kiosztottuk az idei programokat tartalmazó leporellót és a tanév első Egyetemes újságját, amelyben értékes beszámolók olvashatók a nyári táborokról, eseményekről és elgondolkoztató cikkek keresztény életünkről. A lelkészség legnagyobb csoportja, az MKK, a Műegyetemi Katolikus Közösség (több mint kétszáz taggal) már meg is kezdete csütörtöki összejöveteleit. De a többi csoportunk, a katekumenátus, az idősebbek hittancsoportjai is aktívak.

A most következő szombat-vasárnapon megtartjuk az idén is az OEZ 11-et, az Országos Egyetemista Zarándoklatot Mátraverebély-Szentkútra. A gyalogút Pásztóról vezet a nemzeti kegyhelyre, ahol vasárnap délelőtt 11 órakor lesz az egyetemisták búcsúmiséje.
Minden tanévben a második félév elején tartunk Jegyesiskolát, amelyre tavaly 35 pár jelentkezett.

Új kezdeményezés ebben a félévben az ún. Életvédő mise, ami Bíró püspök úr és Keresztes Ilona indítására most a hó utolsó vasárnapján az egyetemisták miséje keretébe illeszkedik. Szükséges, hogy a házasságra készülő fiatalok szilárdak legyenek az élet elfogadásában, felnevelésében, szolgálatában!

A Szentlélek áldása láthatóan kíséri a katolikus egyetemisták budapesti közösségét!

Pákozdi István egyetemi lelkész
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép