Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

A Tevere partjáról
Feszület
„Ahol Isten van, ott a jövő” – XVI. Benedek németországi látogatása
2011-09-22 Forrás: Vatikáni Rádió
Csütörtökön délelőtt megkezdődött a pápa nagy izgalommal várt, hazájának szóló első hivatalos látogatása. A berlini Tegel repülőtéren a protokoll szerint szokásos 21 díszlövés köszöntötte a Szentatyát, akinek németországi látogatása éppen 21. nemzetközi útja. Erős szélben került sor a hivatalos üdvözlésekre, a kézszorításra Christian Wulf szövetségi elnökkel és feleségével, valamint Angela Merkel kancellárral és a csaknem teljes létszámban jelenlévő szövetségi kabinet tagjaival.
Az üdvözlő beszédek a német szövetségi elnök hivatalos rezidenciáján, a Berlin nyugati részén fekvő Bellevue-kastélyban hangzottak el a nemzeti himnuszt követően. A pápa már német földön elmondott első beszédében felvázolta látogatása lényegét. Bár hivatalos útról van szó, nem politikai vagy gazdasági célok vezérelték, mint ahogy ez más államfők esetében történik, hanem az, hogy találkozzon az emberekkel és Istenről szóljon nekik.

A vallással szemben növekvő közömbösséget figyelhetünk meg a társadalomban, amely döntéseiben egyfajta akadálynak tekinti azt, és ehelyett inkább utilitarista szempontokat részesít előnyben.

Ugyanakkor szükségünk van egy olyan alapra, amely a társadalmi együttélés szempontjából mindenkire kötelező, ellenkező esetben mindenki pusztán saját érdekeit követné. A vallás a sikeres társadalmi együttélés egyik alapja. „Mint ahogy a vallásnak szüksége van a szabadságra, ugyanúgy a szabadságnak is szüksége van a vallásra”. A pápa idézte a 200 évvel ezelőtt született Wilhelm von Ketteler püspök szavait, amelyek ma is időszerűek.

Szabadságunk valódi biztosítékát jelentik azok az értékek, amelyeket nem lehet manipulálni. Aki az igazat és a jót keresi, egyetért ezzel: a szabadság csak egy nagyobb jó iránti elkötelezettségben bontakozhat ki. Ez a jó pedig a társadalom minden tagjára vonatkozik, mivel a szabadságot csak kapcsolatok viszonylatában lehet megélni.

Az emberi együttélésben nem létezhet szabadság szolidaritás nélkül. Amit mások kárára teszünk, az nem szabadság, hanem bűntett, amely másoknak, de saját magunknak is ártalmat okoz. Csak úgy tudjuk megvalósítani személyes szabadságunkat, ha erőfeszítésünk mások javát is szolgálja. Ez nem pusztán a magánéletre, hanem a közéletre is vonatkozik – mondta első németországi beszédében XVI. Benedek, hangsúlyozva: a szubszidiaritás elvét kell érvényesíteni, teret adva a kisebb struktúráknak, elősegítve önállóságukat.

A pápa ezután utalt rá, hogy a Bellevue-kastélyból, mint ahogy neve is mutatja, csodálatos kilátás nyílik Berlinre, a Német Szövetségi Köztársaság fővárosára. Az országot a szabadság ereje alakította azzá, amit ma képvisel. Ezt a szabadságot pedig áthatotta az Isten és az emberek iránti felelősség. A Német Szövetségi Köztársaságnak szüksége van erre az emberi élet minden területét magába foglaló dinamikára ahhoz, hogy továbbra is a jelenlegi körülmények között fejlődhessen. Szüksége van rá egy olyan világban, amelynek meg kell újulnia kultúrájában, újra fel kell fedeznie azokat az alapvető értékeket, amelyekre jobb jövőjét építheti.

A Szentatya végül annak a reményének adott hangot, hogy útjának különböző állomásai: Berlin, Erfurt, Eichsfeld és Freiburg – érdemben hozzájárulhatnak ehhez a célkitűzéshez.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép