Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vilhelmina napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

9. - drága Nagymamám is így állhatott lábainál kb. 120 éve...
Feszület
Egerben találkozik a ferences család
2011-09-24 Forrás: Magyar Kurír
A Szent Ferencet követő magyarországi női és férfi szerzetesrendek, valamint a világi rend alkotják a ferences családot, amelynek tagjai minden évben találkoznak valamely közösség szervezésében. Idén a minoriták a házigazdák szeptember 23. és 25. között az egri Szent Hedvig Kollégiumban. Az esemény főelőadója Jacob Chamakalayil indiai származású kapucinus szentírástudós. A téma a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által meghirdetett Családok évéhez kapcsolódik:
Mit tud adni a család a közösségnek?

Mit tud a közösség adni a család(ok)nak?

Miként alkalmazható mindez a ferences családra mint családra?


Olyan közösségek tartoznak a ferences családhoz, melyeket Szent Ferenc maga alapított, vagy az ő szellemiségében alapítottak a következő évszázadokban, így napjainkban is. A ferences család létszámát tekintve a legnépesebb szerzetesi közösség világszerte és itthon is. A magyarországi szerzetesek legalább egynegyede Szent Ferenchez hasonlóan szeretne élni. A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetője, Magyar Gergely szerint „bár Szent Ferenc kezdetben nem akart szerzetesrendet létrehozni, és bizony ma is sokan inkább tartják a ferenceseket az egyház fenegyerekeinek, mintsem komoly szerzeteseknek, mégis kiterjedt családot alkotnak azok a rendek, amelyek tőle, az ő varázslatos szelleméből eredeztetik magukat. Ez a ferences család.”

E család tagjai három nagy csoportba oszthatók. Az úgynevezett első rendet három férfi közösség alkotja, a kisebb testvérek (ferencesek), a minoriták és a kapucinusok. A második rend az Assisi Szent Klára alapította klarissza nővérek közössége. Az úgynevezett harmadik rend a legnépesebb, ide Magyarországon tíz női és egy férfi szerzetesrend, valamint a ferences világi rend tartozik.

A ferences család tagjainak közös honlapja: www.ferencescsalad.hu.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép