Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Az árulkodó csók,ő is az audiencián, Topor M.
Angyal reneszansz (A)
“Quaerit semper” – XVI. Benedek pápa Motu proprio-ja
2011-09-28 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya Motu proprio apostoli levél formájában módosította a II. János Pál által 1988-ban közzétett „Pastor bonus” Apostoli Konstitúciót. A megkötött és el nem hált házasságok alóli felmentés, valamint a szent rendek semmisségének kimondása ettől kezdve nem az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció hatáskörébe tartozik, hanem egy új hivatal illetékessége, amely a Rota Romana, azaz a római pápa által a fellebbezések elfogadására létesített rendes bíróság keretében működik.
A Szentszék mindig is arra törekedett, hogy kormányzási struktúráit az adott történelmi kor lelkipásztori szükségleteihez igazítsa, módosítva a Római Kúria dikasztériumainak szervezeteit és illetékességét.

A II. vatikáni zsinat különösen hangsúlyozta ezt a szempontot, leszögezve, hogy a dikasztériumoknak alkalmazkodniuk kell az idők, az egyes régiók és rítusok szükségleteihez, különös tekintettel a vatikáni dikasztériumok számára, elnevezésére, illetékességére, eljárási módjaira és kölcsönös együttműködésére.

A jelen körülmények között a pápa úgy látta helyesnek, hogy az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció elsősorban a szent liturgia előmozdításának adjon új lendületet a „Sacrosanctum Concilium” zsinati konstitúciónak megfelelően.

Ezért a Rota Romana Bíróság keretén belül egy új hivatalt állított fel, amelyre átruházta azt az illetékességet, hogy foglalkozzon a megkötött és el nem hált házasságok alóli felmentés, valamint a szent rendek felvétele semmisségének kimondása ügyeivel. Az intézkedés 2011. október 1-jén lép életbe.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép