Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Kapcsolat
„Feleljetek meg mindenkinek, aki hitetekről kérdőre von titeket” – P. Federico Lombardi SJ heti jegyzete
2011-10-01 Forrás: Vatikáni Rádió
A számos értékes beszéd közül, amelyeket a pápa Németországban mondott, szeretnénk most arra a talán kissé háttérben maradt kötetlen szavakra emlékeztetni, amelyekkel a Szentatya Freiburgban, a szeminaristákhoz fordult a találkozó végén. Bár a papságra való felkészüléshez szükséges tanulmányokról beszélt, szavai mindenkinek szólnak.
A pápa megállapította, hogy napjainkat a túlzott racionalizmus, a tudományosság jellemzi. Korunkat uralja ez a fajta szemlélet, amely hódol a tudományosság, a megértés, a megmagyarázás, a tudni akarás előtt és visszautasít mindent, ami nem ésszerű. A Szentatya elismerte, hogy nagyszerű dolog a tudás utáni vágy, mögötte azonban gyakran önteltség rejlik.

A hit nem egy elkülönült világ, hanem mindent magába foglal és mindennek értelmet ad. Megmagyarázza a világot és belső etikai irányelveket nyújt, hogy mindent Istenből kiindulva és Isten távlatában értsünk és éljünk meg. Beszédét a pápa a következő szavakkal zárta: „ezért fontos, hogy tájékozódjunk, hogy megértsük a körülöttünk lévő világot, hogy nyílt értelemmel tanuljunk. Csak így tudunk válaszolni a világ kihívásaira és hirdetni a logos-t, hitünk értelmét”.

Már eddig is tudtuk, hogy az értelem és a hit közötti kapcsolat hangsúlyozása ennek a pápaságnak az egyik fő jellemzője, de ritkán hallottunk erről ilyen személyes és konkrét magyarázatot, mint amit a pápa a freiburgi szeminaristákhoz intézett.

Valószínű, hogy a szeminarista Joseph Ratzinger annak idején komolyan és értelmesen tanult, és ezt folytatta a továbbiakban is, hogy az egész egyházat segíthesse korunk igényeire válaszolva: „feleljetek meg mindenkinek, aki (reményteli) hitetekről kérdőre von titeket” (1 Pt 3.15) – írja eheti jegyzetében P. Federico Lombardi SJ, a Vatikáni Rádió főigazgatója.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép