Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Tekla, Líviusz napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szobrok a termál medence mellett.  Topor M.
Modern
Keresztyén újságírás a modern világban
2008-12-13 Forrás: Református Egyház
A világi és vallásos média szakértőinek kihívásai, lehetőségei és eszményképei - ez a címe annak a nemzetközi szemináriumnak, amelyet 2008. december 9-e és 14-e között tart Rómában a Nemzetközi Katolikus Sajtó Uniója (UCIP). Az összejövetelen részt vesz a Magyar Katolikus Újságírók Szövetség elnöke, Szikora József, főtitkára Gebauer Szabolcs, valamint további két tagja: Szerdahelyi Csongor és Rohlitz Bernadett.
A szeminárium résztvevőit csütörtökön délelőtt John Foley bíboros, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagymestere köszöntötte. Beszédében emlékeztetett rá, hogy az UCIP idén ünnepli fennállásának 80. évfordulóját, míg a hozzá kapcsolódó Fiatal Újságírók Hálózata 20 évvel ezelőtt jött létre. XI. Piusz pápa célja az volt, hogy az emberi tevékenység minden területén működjenek olyan csoportok, amelyek a Katolikus Akcióból merítenek ihletet. XI. Piusz pápának Olaszországban szembe kellett néznie a fasizmus kihívásával, amely különösen nyomasztóvá vált, amikor Németországban a nácizmus jutott hatalomra. A pápának a kommunizmus egyre fenyegetőbb veszélyével is számolnia kellett, ezért biztosítani akarta a katolikusok szervezett jelenlétét a közvélemény formálásához alapvető területeken. Miközben szemtanúi voltunk a fasizmus, a nácizmus és a kommunizmus bukásának, látjuk, hogy napjaink társadalmaiban még jelen vannak ezeknek az ateista filozófiáknak a maradványai. Ezekhez kapcsolódik az a mindent átható szekularizmus, amely arra törekszik, hogy tagadja a vallásnak az emberi életben betöltött alapvető szerepét - mondta Foley bíboros, majd rámutatott: a vallás szerepének tagadása gyakran aláássa az etikát mind a személyes, mind a szakmai életben. Utalt rá, hogy a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa, amelynek 23 éven át volt elnöke, számos etikai tanulmányt tett közzé, amelyek még ma is időszerűek. Ezek közül a következőket emelte ki: "Etika a reklámban", "Etika a tömegtájékoztatásban", "Az internetezés etikája". A katolikusokat jellemezze, mindig a feddhetetlen integritás mind személyes, mind szakmai életükben, az újságírás, a kommunikáció terén. Az etikai szempontok legyenek jelen minden esetben, amikor a témaválasztásról, annak kidolgozásáról, szerkesztéséről, illusztrálásáról döntenek. Természetesen ez vonatkozik az üzleti szempontokra is a gazdasági válság idején. Az etikus újságírás nem jelent vallási beavatkozást a szakmai életbe, hanem olyan magasrendű professzionális színvonal biztosítéka, amely kivívja a közvélemény elismerését. Végső fokon eljuttatja az embereket arra a felismerésére, hogy az etikai következetesség Jézus Krisztus tanításából fakad - mondta végül az UCIP nemzetközi szemináriumának résztvevőinek John Foley bíboros.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép