Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Feszület a Vatikáni Rádió egyik stúdiója falán, Topor M.
Fa feszület
„XVI. Benedek pápa áldását adta küldetésemre és Magyarországra”
2011-10-07 Forrás: Vatikáni Rádió
A Szentatya 2011. június 6-án nevezte ki az észak-olaszországi születésű főpásztort Magyarország nunciusává, aki előzőleg Japán apostoli nunciusaként teljesítette szentszéki küldetését. Alberto Bottari de Castello érseket október 7-én, pénteken délelőtt 11 órakor kihallgatáson fogadta a pápa az Apostoli Palotában. Az audienciát követően telefoninterjúban kérdeztük meg az apostoli nunciust, hogy milyenek első benyomásai a magyar helyi egyházról?
Alberto Bottari de Castello érsek: Augusztus 15-ig Japánban maradtam, mivel a kinevezés után két hónap áll rendelkezésünkre, hogy befejezzük küldetésünket az előző országban. Mivel Japán még mindig a földrengés és a cunami sokkoló hatása alatt élt, úgy éreztem, hogy a nunciusnak állomáshelyén kell maradnia küldetése végéig. Augusztus 18-án érkeztem meg Budapestre, részt vettem 20-án a nemzeti ünnepen, Szent István ünnepén. Csak egy jó hónapja van, hogy Budapesten élek.

Mindezidáig nagyon jó benyomások értek. Nagyon figyelmes és szívélyes fogadtatásban részesítették a nunciust, Erdő Péter bíboros a repülőtéren fogadott, több ízben találkoztunk, koncelebráltam vele és az összes püspökkel az ünnepi szentmisén a Szent István bazilika előtti téren. Láttam a hívek lelkesedését és részvételét, részt vettem a szent ereklye körmenetén is. Azt láttam, hogy a hívek nagy áhítattal élték meg az ünnepet. Azt tapasztaltam, hogy az emberek büszkén megvallják mély keresztény, katolikus önazonosságukat – mondta műsorunknak adott interjújában Bottari de Castello apostoli nuncius, utalva rá, hogy az ország lakosságának mintegy 80%-a keresztény, akik között keleti szertartású hívek is vannak.

Magyarország mindig is a híd szerepét töltötte be kelet és nyugat között. Hitet és lelkesedést tapasztaltam. A bíboros meghívott Esztergomba is, ahol a múlt hitéről is meggyőződhettem. Sok-sok tanúságtétel látható mindenütt. Felkerestem egy Mária-kegyhelyet is az ország észak-keleti részén, nagy hatást gyakorolt rám az emberek hite és természetes lelkesedése.

Schmitt Pál köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes „Laudetur Jesus Christus” köszöntéssel fordultak hozzám kezdettől fogva. Évek óta nem hallottam ezt, méghozzá ilyen nagy lelkesedéssel. Ezt is csodálom és örülök neki, hogy olyan nép körében szolgálhatok, amely maradéktalanul vissza akarja szerezni keresztény önazonosságát és ezt az alkotmányban is kifejezésre juttatja.


VR: Nuncius úr, Ön szerint mi jelenti most a legnagyobb kihívást a magyar helyi egyház részére?

Alberto Bottari de Castello érsek: Azt hiszem az, ami mindenütt: lelkesen megélni a hitet és újra felfedezni azt. Egy olyan múlt után, amelyet a szenvedés, a vértanúk, a korlátozások jellemeztek, most, amikor lehetőség van arra, hogy teljesen megélhessük hitünket, azt hiszem ez a kihívás: meg kell élnünk hitünket, mert az Úr ezt lehetővé teszi. Annyi mindenért aggódunk, miközben az emberi élet olyan törékeny. Megtapasztaltam a földrengést Japánban. Azokban a pillanatokban az ember egyenlő a semmivel. Amint egy kicsit megmozdul a természet, az ember rádöbben saját törékenységére. Ha nem érezzük, hogy Isten kezében vagyunk, semmit sem érünk.

VR: Nuncius úr, misszionáriusaink szerint a japánok nyugatra szakadt testvéreiknek tekintenek, hivatkozva a két nyelv szerkezetének egyes azonosságaira. Ön felfedezett-e már hasonlóságot a két nép között?

Alberto Bottari de Castello érsek: A két népben szigorú következetességet találtam, olyan emberek, akik komolyan, jól akarják végezni munkájukat. Ezt láttam Japánban, ahol hat évet töltöttem, és ezt éreztem rövid magyarországi tartózkodásom során: a magyarok komoly emberek.

VR: Megkérdezhetjük, hogy miről folyt a beszélgetés a Szentatyával a magánkihallgatáson?

Alberto Bottari de Castello érsek: Nehéz lenne beszámolni erről a mély, megható találkozásról. A beszélgetés mintegy felét Japánnak szenteltük, a földrengésnek és a helyi egyháznak. Utána pedig megköszöntem a pápának, hogy Magyarországra nevezett ki, hogy visszahívott Európába, egy olyan országba, ahol világosan meg lehet vallani, hogy keresztények vagyunk, ahol az emberek ezt nem szégyellik, és nem titkolják. Ennek nagyon örülök. Végül pedig a pápa áldását kértem új küldetésemre és Magyarországra – fejezte be műsorunknak adott interjúját Magyarország új apostoli nunciusa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép