Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Piroska napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Italia goblein.  Topor Márta
Szent István királyi ereklye
Sárospataki tanárok oktatnak majd
2011-10-09 Forrás: Kárpátaljalap.net
A Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola együttműködési szerződést írt alá szeptember 30-án délután két órakor Beregszászban, a főiskola Rákóczi termében. Ennek értelmében ez év októberétől a Sárospataki Református Teológiai Akadémia kihelyezett lelkipásztori munkatárs képzést indít a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.
Az együttműködési szerződést kézjegyével hitelesítette dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora és Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

Az ünnepélyes aláírás előtt Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök hangsúlyozta: „Mi, kárpátaljai reformátusok nagyon szeretnénk, ha ez a képzés itt valósulna meg Beregszászban, és azon belül a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, ugyanis ez a legkézenfekvőbb számunkra. Ezért kértük meg az elnök asszonyt, tegye lehetővé, hogy a Sárospataki Református Teológiai Akadémiával közösen ez a képzés létrejöhessen. Az egyeztetések, megbeszélések nagyon jó irányba haladtak, melynek ez a nap, ez az ünnepélyes pillanat a bizonyítéka, amikor a katekéta képzés itt elindulhat. Nagyon bízunk abban, és imádkozunk azért, hogy a kárpátaljai magyarság ilyen irányú képzése a jövőben is biztosított legyen.”

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke így fogalmazott: „Minden pillanat része a történelemnek, néha mégis azt szoktuk mondani, hogy történelmi pillanat. Nekem ilyen érzésem van most két dolog miatt is. Az egyik: biztos vagyok benne, hogy ennek a szakindításnak nagy jövője van, mert az intézmény a jelentkező igényre válaszként hirdette meg a képzést. A másik, amiért ilyen érzésem van: a mi teológiánknak van egy másik szakja, a Miskolci Egyetemmel van szerződésünk, ez a református közösségszervező szak, ha arra is lesz igény, azt is meghirdetjük Beregszászban. Lehet, hogy amit most aláírunk, az a beregszászi főiskola és a miskolci egyetem között is az első kapocs.”

Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke hozzáfűzte: „Örülök, hogy a Kárpátaljai Református Egyháznak – amely egyébként az intézményünk egyik alapítója volt 1993-ban – a szellemi fejlődéséhez és megerősödéséhez hozzá tudunk járulni. A képzésnek a főiskola felnőttképzési központja biztosít majd helyet, az együttműködés koordinátorának Pataki Gábort neveznénk ki.

Nagy megtiszteltetés ez a felkérés számunkra azért is, mert történelmünk során Kárpátalja területén soha nem volt református felsőoktatási intézmény, őseink mindig Patakra igyekeztek. Most pedig Patak jött el Beregszászba. Kívánok sok sikert és sok szorgalmas, jó diákot!

Dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora az együttműködési szerződés aláírását követően a Kárpátalja számára elmondta: „Abban állapodtunk itt most meg a főiskola vezetőjével, hogy intézményünk egy olyan képzést indít el Beregszászban, amelynek keretében lelkipásztori-munkatárs szakos hallgatókat fogunk képezni. Nem titkoljuk, hogy reményeink szerint itt most valaminek az alapjait vetettük meg. Úgy látjuk, igény van arra, hogy a többi szakunkon folyó képzés is gyökeret verjen Kárpátalján, gondolok itt a vallástanár (katekéta) és református közösségszervező szakjainkra.

Most 39 lelkipásztori munkatárs szakos hallgatóval kezdjük el ezt a képzést. Ezek a diákok itt adták le a jelentkezési lapjukat, ma délelőtt volt a felvételi. Az előzetesen Sárospatakon feldolgozott anyag, és a mai felvételi beszélgetés alapján mind a 39 jelentkezőt felvettük. Ők három év múlva kaphatnak főiskolai diplomát.”
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép