Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek pápa és I. Bartolomaiosz
Árpádházi királyi zászló
Találkoztak a református, evangélikus és katolikus egyház püspökei
2011-10-11 Forrás: Református Egyház
Idén másodszor találkoztak a református és evangélikus, valamint a katolikus egyház püspökei. Az egyházi vezetők testvéri együttlétben egyeztettek az egyházi szolgálat közös feladatairól, valamint aktuális társadalmi kérdésekről. A megbeszélés keretében a püspökök többek között értékelték a júliusban elfogadott új egyházi törvényt és annak hatásait az egyházak életére, szolgálatára.
Az egyházi vezetők megállapították, hogy az elfogadott törvény alapvetően megtartja és megerősíti a 1990. évi IV. tv. elfogadott és működőképes rendelkezéseit. Az egyházi vezetők reménységüknek adtak hangot, hogy a törvény alkalmazása során a felmerült problémák megoldásra találnak. A püspökök kifejezték abbéli szándékukat, hogy az elfogadott törvényről és annak alkalmazásáról egyeztetést kezdeményeznek az illetékes állami szervekkel.


Az 1%-os felajánlások idei adatait elemezve az egyházi vezetők meglepetésüknek adtak hangot amiatt, hogy a minden egyháznál tapasztalható felajánlószám növekedés ellenére jelentősen csökkent a felajánlott összeg mértéke. Ez a tény, megállapításuk szerint, felveti az egyházfinanszírozás új alapokra helyezésének kérdését, amiről mihamarabb egyeztetések szükségesek az állammal.

A püspökök örömüket fejezték ki, hogy a 2006-ban a hitoktatással kapcsolatban az egyházak között kötött megállapodás működik, egyre kevesebb egyházi fenntartású intézményben vannak problémák a más felekezetű gyermekek hittan oktatásával kapcsolatban. A hittan és etika oktatás jövőjét illetően a püspökök egyetértettek abban, hogy nagyon fontos a pedagógus személye, de megállapították azt is, hogy az oktatás megvalósításával kapcsolatban az egyes egyházak véleménye részben eltér. Ugyanakkor abban megegyeztek, hogy a hittan oktatásnak védett időt kell biztosítani.

A közfeladat (közoktatás, szociális ellátás, felsőoktatás, egészségügy) ellátással összefüggő törvényi változásokkal kapcsolatban az egyházi vezetők részletes egyeztetéseket remélnek az egyházi fenntartású intézmények összefüggésében abból a célból, hogy mihamarabb világosak legyenek számukra a várható jelentős és szükséges átalakulások következményei.

A népszámlálás lebonyolításával kapcsolatban az egyházak vezetői vegyes tapasztalatokról számoltak be, elsősorban a felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdésre adható válaszok tekintetében. Az egyértelműség hiánya megkérdőjelezheti a végeredmény megbízhatóságát. Az egyházak egyeztetést kezdeményeznek a KSH-val a kérdőívek értelmezésével kapcsolatban.

Magyarországi Református Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép