Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

pápa
Magyarország Vármegyéi a 13. században
Dunaszerdahelyen is megemlékeztek Wass Albertről
2008-12-13 Forrás: Felvidék.ma
A Felvidék magyarlakta települései közül Dunaszerdahely sem maradhatott ki a megbélyegzett erdélyi magyar író születésének 100. évfordulójáról való megemlékezés listájáról. Wass Albert-emlékestet rendezett a Pázmaneum Társulás december 11-én a dunaszerdahelyi Vermes-villában.
A Kortárs Magyar Galériában tartott megemlékezés elején a Novus Ortus Diákszínpad két tagja Kovács Andrea és Takács Réka szavalt Wass Albert verseket. A megjelenteket Karaffa Attila a Pázmaneum Társulás titkára üdvözölte, aki az üldözött és megbélyegzett író „Egységes magyarság” című írásából osztott meg pár gondolatot a közönséggel.
A közel két órás filmből, amelyet Koltay Gábor rendezett az emlékestre érkezők megismerhették Wass Albert rögös életútját és azokat a személyeket, helyszíneket és történelmi időszakokat, amelyek hatottak munkásságára. Elszomorító volt látni a filmben, hogy a II. világháború után micsoda üldöztetésnek volt kitéve Wass Albert, akinek munkái hiteles pontossággal adják vissza az adott kor képét. A filmben megszólalt irodalomtörténészek és történészek egyöntetűen bebizonyították az erdélyi költő tiszta gondolatvilágát. A neves rendező által megrendezett játék- és dokumentumfilm ötvözet végén maga Wass Albert üzent a jővő magyarságának: „Ez a mai nemzedék ez kapott ötven évi agymosást, néppé gyúrták a nemzetet. Az üzenetem az, hogy ébredjetek föl magyarok és legyetek újra nemzet, váljatok újra nemzetté! Ahol nem az a fontos, hogy ki mennyi pénzt hoz az országba, hanem hogy ki mennyi jót, szépet és hasznosat tud cselekedni a magyar közösségért.”
A Pázmaneum Társulás a 2009-es esztendőben is további kulturális esteket kíván szervezni a dunaszerdahelyi lakosságnak.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép