Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Fohász (A)
VIII. Sándor
Prohászka ma is híd a magyarok és a népek között
2011-10-11 Forrás: Magyar Kurír
Prohászka Ottokár születése 153. évfordulóján Spányi Antal megyéspüspök meghívására a nyitrai szlovák püspök, Viliam Judák tartott ünnepi szentmisét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival Székesfehérváron, a zsúfolásig megtelt „Prohászka-templomban”.
Bár a sors hozta így, mégis szimbolikus jelentőségű, hogy a napokban találkozott a magyar és a szlovák külügyminiszter a szlovákiai Párkányban, hogy együtt emlékezzenek meg a Dunán átívelő, felújított Mária Valéria híd átadásának 10. évfordulójáról. A nyitrai szlovák püspök, Wiliam Judák pedig kilenc magyar püspökökkel emlékezett meg a nyitrai születésű Prohászka Ottokár püspökről, aki igaz életének és mély hitének példájával ma is hidat alkot a szlovák és magyar nép között.

Az ünnepségen Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjében elmondta: a székesfehérvári egyházmegye régóta kapcsolatot tart Nyitrával. Viliam Judák püspöksége alatt megszaporodtak a Prohászka tiszteletére indult zarándoklatok, a közösen tartott emlékmisék, amelyek a felvidéki keresztény magyarok helyzetét nagyban segítik. Fontos, hogy az egyház a maga eszközeivel, lehetőségeivel a megbékélést, az együttműködést tudja építeni. Politikai törekvések vannak, és mára más hangok kezdenek megerősödni a két ország kapcsolatában, mint néhány évvel korábban. Ezt az új hangot szeretnénk tovább erősíteni a megbékélés, a barátság, a keresztény testvériség szellemében. Amikor Nyitrára zarándokoltunk, szívünk szeretetét és tiszteletét vittük, és most ezt a szeretetet és megbecsülést hozta el Judák püspök nekünk. Ez illik Prohászka egészen kivételes nagy személyiségéhez, aki összehozó, megbékéltető, Krisztus szeretetét egymásnak ajándékozó szellemiségét hagyta ránk.

Prohászka életének legfontosabb állomásait idézte fel Viliam Judák, méltatva a püspök szociális érzékenységét, tudományos, szellemi munkásságát, a katolikus egyház megújítására törekvő gondolatait, amelyek majd negyven év után a II. Vatikáni Zsinat dokumentumaiban jelentek meg. Prohászka halálára emlékezve a korabeli sajtóból a következőket idézte: „Elment egy sas, aki az embereket a magasság felé emelte, mécses, akit Istenünk értünk gyújtott.” Judák püspök szentbeszédét a következőkkel zárta: „Egy rövid pillantást vetve életére, ne csodálkozzunk, hogy példás lelki életére tekintve, az egyház ellenségeinek rágalmai ellenére is – vagy épp azért – még élete során a szentség híre terjedt róla. Bátorítson az ő életének üzenete arra, hogy éljünk teljes értékűen hivatásunk szerint, ami nekünk adatott!”

Mózessy Gergely püspöki levéltáros, egyháztörténész egy különleges kutatási témában emlékezett vissza a nagy püspökre az ünnepi szentmise előtt. Szokatlan módon Prohászka püspöki címerének több változata is fennmaradt. Az eredetit kutatva a változásokhoz adott értelmezési lehetőségeket az előadás.

A szentmise után a Prohászka püspök sírjánál együtt imádkoztak a felvidéki és magyarországi zarándokok a püspökökkel, az egyházmegye papságával, a Prohászka Imaszövetség tagjaival.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép