Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Érted!
Fontana di Trevi éjszaka
Arab és európai püspökök felhívása az egyiptomi keresztények védelmében
2011-10-14 Forrás: Vatikáni Rádió
A múlt vasárnapi kairói véres események után, amelyeknek egyes források szerint 30 halálos kopt ortodox áldozata volt, európai és arab főpásztorok felhívással fordultak a nemzetközi közösséghez, hogy ne hagyják sorsukra az egyiptomi keresztényeket. A békét és szabadságot sürgető felszólítások a pápa szavait visszhangozzák, amelyekkel a szerda délelőtti általános kihallgatáson a az egyiptomi kisebbségek jogainak tiszteletben tartását kérte.
Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a földrész főpásztorainak együttérzését fejezte ki minden egyiptomi állampolgár, különösen a kopt keresztény közösség számára. Az arab országok latin szertartású püspökeinek konferenciája (CELRA), amelynek tagjai ezekben a napokban tartják összejövetelüket Rómában, szintén felhívást intéztek a nemzetközi közösséghez. A CELRA leköszönő titkára, Camillo Ballin püspök nagy aggodalmának adott hangot a robbanásig feszült légkör miatt, amely azzal a veszéllyel fenyeget, hogy kioltja az ún. „arab tavasz” által keltett reményeket. Az egyiptomi katonai tanács továbbra is tagadja felelősségét a koptok haláláért, de a világhálón napok óta látható képsorok egyértelműen tanúskodnak a kemény megtorlásról, a páncélosok bevetéséről a békés tüntetők ellen.

P. Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita, egyetemi tanár, iszlámszakértő rádiónknak adott interjújában utalt rá, hogy az országban jelenleg különösen kényes a helyzet, tekintettel a novemberi választásokra. A szélsőséges iszlám pártok, mint a szalafiták és a Muszlim Testvériség magukhoz akarják ragadni a hatalmat. Szerintük a keresztényeknek nincs joguk ahhoz, hogy templomot építsenek. Ez elviselhetetlen és elfogadhatatlan! A hívek hosszú évek óta reménykednek és várnak. A Tahrir-téri megmozdulás demokratikus változásokat, nagyobb egyenlőséget akart kivívni. Ezt azonban sokféle fanatizmus meg akarja akadályozni. A szélsőséges iszlám fanatizmust maguk a muzulmánok is visszautasítják. Az „arab tavasz” nevű forradalom fiatal résztvevői kifejezetten megvallották: hívők vagyunk; muzulmánok és keresztények. Nem akarunk eltávolodni a vallástól, de hagyjátok, hogy szabadon gyakorolhassuk hitünket – nyilatkozta rádiónknak P. Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép