Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Cavaraggi: Szent András keresztre feszítése
Sevillai Szent Izidor
„A meddőség keresztje”
2011-10-15 Forrás: Vatikáni Rádió
Az oxfordi, majd a párizsi Sorbonne egyetemen végzett tanulmányok és tudományos kutatások után Marie Cabaud Meaney élete talán legnagyobb kihívásával kellett, hogy szembe nézzen: saját gyermektelenségével. Házassága során 9 éven keresztül hordozott keresztje után azonban 2009-ben megszületett kislánya. E fájdalmas, szenvedésekkel teli időszak érlelte meg benne a gondolatot, hogy tapasztalatait másokkal is megossza.
A gyermektelenségben szenvedőknek, családjuk tagjainak és barátaiknak ajánlotta a kötetet, hogy segítse e súlyos kereszt megértését és a helyzet kezelését az érintettek környezete számára is.

Október 18-án, kedden délelőtt 11 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége budapesti Szent Kinga Otthonában (Egyetem tér 5.) kerül sor Marie Cabaud Meaney kötetének bemutatójára. A szerzőnő férjével és házasságuk 9. évében született kislányukkal együtt vesznek részt a rendezvényen.

A kötet áttekinti a meddőséghez való viszonyulás módjait és az egyház által ellenzett választási lehetőséget. Számba veszi azokat a legújabb „kulturális” csábításokat, amely módszerek (mesterséges ondóbevitel, lombikbébi program) a babát tárggyá, egyszerű termékké alacsonyítják, ahelyett, hogy a szülők szerelmének gyümölcse lenne. A gyermek ugyanis elsősorban Isten ajándéka. Végül egy reménykeltő gondolattal zárja, vagyis áttekinti, hogyan tud a nő bizakodóan viszonyulni meddőségéhez és hogyan válhat ez olyan lelki utazássá, amely a növekedés és a gyógyulás felé visz.

Marie Cabaud Meaney jelenleg Rómában él és Budapestre utazása előtt interjút adott műsorunknak. Elmondta, hogy terméketlenségének felfedezése után spirituális segítséget keresett. A katolikus egyház nagyon világosan megfogalmazza, hogy ilyen esetekben mit lehet tenni és mit nem. Ugyanakkor lelki segítségnyújtás terén nem sok kezdeményezést talált 2000 táján. Az interneten 10 évvel ezelőtt nem voltak még blogok és olyan segítő csoportok sem, amelyek ma viszont már elérhetők, mint pl. a www.hannahstears.org, a www.elizabethministry.com

A szerző meggyőződése, hogy át kell ölelni a meddőség keresztjét, ami ugyan szörnyű szenvedés. Ennek az útnak a kezdetén a legjobb, ha az érintett egy ideig gyászolja, elsiratja a meg nem fogant gyermeket. Depresszió esetén lelki segítséget kell kérni pszichológustól és a házastárstól, hogy közösen nézzenek szembe e problémával, hiszen sok házasság tönkremegy ilyen helyzetben. Ha viszont együttműködnek, jelentősen megerősödhet kapcsolatuk. Türelmesnek kell lenni és bátorságot kell meríteni abból, hogy a meddő nő nincs egyedül, sokan vannak hasonló helyzetben.

A különböző orvosi módszerekre vonatkozóan az alapos tájékozódásra int a szerzőnő. A lombikbébi program pl. nagyon problematikus és a remélt gyermek gyakran nem érkezik meg. Az első ciklus után csak 8-10%, több ciklus után pedig max. 30% eséllyel fogan meg a kisbaba. Emellett számos fizikai problémát, frusztrációt is jelent a nő számára. Több petesejt megtermékenyülése esetén pedig abortuszra is sor kerülhet. Az egyház, nagyon bölcsen, a kezdetektől fogva felszólalt e módszer ellen nemcsak orvosi kockázatai miatt, hanem mert a szeretet és a házasság központi magvát is érinti e probléma.

A mesterséges ondóbevitel esetén pedig sérül a házastársi intimitás és a gyermek egy technikai környezetben „előállított” termékké alacsonyodik. Ez az emberi méltóság, a szeretet ellen való. Ilyen módszerrel született gyermekek is felszólalnak e módszer ellen.

Más fantasztikus orvosi megoldások is léteznek – hívja fel a figyelmet a könyv szerzője. A nebraskai Omahában található VI. Pál Intézet (www.popepaulvi.com), ahol segítik a házaspárokat, hogy természetes családtervezési módszerekkel foganjanak gyermeket. Nagyon bíztató eredményeik szerint hat héten belül sikerül ennek elérése. Ez a módszer a világon az eddigi legeredményesebb. Ugyanakkor Marie Cabaud Meaney javasolja, hogy nyitottnak kell lenni más természetes módszerek iránt is, egészségesen kell élni és táplálkozni.

Spirituális szinten Istenre kell hagyatkozni – hangsúlyozza. Ez nagyon egyszerűnek hangzik, de egyáltalán nem az. Segíthet az is, ha egy meddő nő más hasonló helyzetben levő nőkkel találkozik, akikkel kölcsönösen bíztatják egymást. E hosszú utazás során Isten megváltoztatja az embert, ami az elején fájdalmasnak tűnik, csak a végén válik érhetővé.

A halál kultúrájának elterjedése miatt talán nem csodálkozhatunk a terméketlenség ilyen magas arányán sem. Hordozzuk ezt a keresztet a világért és mindazért a sok gyermekért, akiket örökbe fogadnak. Nagy lelki megnyugvást jelenthet, hogy Isten felhasználja mindezt arra, hogy még ha biológiai gyermekeink nincsenek is, spirituális gyermekeink mindenképpen vannak a mennyben, akiket majd csak ott ismerhetünk meg – mutat rá Marie Cabaud Meaney „A meddőség keresztje” c. október 18-án, Budapesten bemutatásra kerülő könyv szerzője.

A kötetet a témával kapcsolatos tanúságtételek teszik még gazdagabbá.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép