Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

v.Nagy János László:A mesemondó
8. - Ezek az Evangélium igéi - a pünkősdi misén
A pesti piarista gimnázium Európa legjobb helyreállításai között
2011-10-15 Forrás: Magyar Kurír
Döntött a Philippe Rotthier Európai Építészeti Díj zsűrije az elmúlt öt év legjobb európai felújításairól. A legjobb harmincban ott van a budapesti Piarista Központ Golda János, Mészáros Erzsébet és Kovács Zoltán tervezte rekonstrukciója is, írja a HG.hu építészeti szakportál.
Döntött a nemzetközi zsűri az elmúlt öt év legjobb európai felújításainak járó díjakról. A Philippe Rotthier belga építész által alapított és a nevét viselő elismeréssel közel 30 éve díjazzák a legjobb városi rekonstrukciós projekteket, külön figyelmet fektetve arra, hogy kevéssé ismert épületeket és építészeket találjanak. Idén hét épület osztozik a 30 ezer eurós díjon, a katalógusba pedig összesen 30 projekt került. Köztük egy magyar is, a budapesti Piarista Központ Golda János, Mészáros Erzsébet és Kovács Zoltán tervezte rekonstrukciója.

A Philippe Rotthier Európai Építészeti Díjat 1982-ben alapították, és háromévente ítélik oda. 2011-es pályázatára 19 országból 101 nevezés érkezett – ebből választott ki harmincat a zsűri, amelyben olyan neves építészek dolgoztak, mint a napokban megnyíló Váci1 mestere, a francia Christian Biecher, vagy Paolo Portoghesi, az itáliai kortárs építészet legendás alakja. A díjazottakat október-novemberben a brüsszeli építészeti múzeumban is bemutatják.

A zsűri hét kategóriában választotta ki az elmúlt évek legjobb helyreállításait; az első helyezett a 12 ezer euróval elismert Sil Plaz Mozi átalakítása; a többi hat kategóriában három-háromezer eurót adtak át. Emellett számos különdíjat is kiosztottak. A katalógusba kerülő projektek között szerepel például az amszterdami Ermitázs, amely egy régi idősek otthona átalakításával jött létre, a múzeummá alakított krakkói Schindler-gyár, valamint a budapesti Piarista Központ. A Váci utcában álló, Hültl Dezső tervei alapján az 1910-es években emelt tömböt, amely a második világháborút követően az ELTE otthona volt, az elmúlt időszakban eredeti céljának megfelelően alakították újjá.

A rekonstrukció sikerességét már több elismerés jelzi – az épület szerepelt az idén először megrendezett hg.hu Design Awardon, illetve a Média Építészeti Díján is a döntősök közé jutott. Az épület legfontosabb új részei a Duna felőli homlokzat újjáépített és irodai célra hasznosított tetőszintje, valamint a belső udvarba illesztett, színes betonnal burkolt „monolit”, amely rendezvényteremnek és tornateremnek ad helyet, tetején pedig új iskolaudvart alakítottak ki – írja a HG.hu építészeti szakportál, ahol hosszabban is ismertetik az első helyezetteket.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép