Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Pál napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Temetői kápolna  sgy.
Két angyalka (A)
Agora – kérdőjelekkel
2011-10-19 Forrás: Magyar Kurír
Október 15-én, szombaton igencsak szerencsétlenül döntöttek az m1 tévécsatorna illetékesei, amikor nem éltek a műsorváltoztatás jogával. hiszen nem sokkal azután mutatták be az Agora című 2009-ben készült filmet, hogy Egyiptomban ismét támadás érte a kopt keresztények közösségét: felgyújtották merinábi templomukat, bejelentett, békés tüntetésüket pedig szétverték a muszlim szélsőségesek, amelynek eredményeképpen több keresztény életét vesztette.
Alejandro Amenábar alkotása a csakugyan létezett matematikus-filozófus-csillagász Hypatia „elképzelt” sorsán keresztül mutatja be a Krisztus utáni IV-V. század fordulójának kibogozhatatlanul bonyolult ideológiai-történelmi időszakát. A keresztények, az „új hit követői” itt a „testvérharcok” tevékeny közreműködőiként és a „régi tudást” őrző alexandriai könyvtár lerombolóiként szerepelnek. A romantikus túlzásokkal teli melodráma szerint az alexandriai könyvtárat a keresztények rombolják le, pedig a hírneves intézmény már az I. században leégett, a rómaiak többször ostromolták, gyűjteményét módszeresen megritkították, majd a VII. században az arab hódítók pusztították el végleg.

A spanyol rendező kiélezve, egyoldalúan, „gátlástalan politikusként” mutatja be a pátriárkát, Alexandriai Szent Kürilloszt. A Magyar Katolikus Lexikon „vonatkozó” megjegyzése szerint: „Teofil utóda Alexandriában. Hajlíthatatlan keménységgel lépett föl a novacianizmus ellen. Oresztész városprefektussal szembeni ellenséges magatartása véres összetűzésekre vezetett. Valószínűleg ártatlanul vádolták (415) azzal, hogy felelős Hypatia újplatonikus filozófusnő meggyilkolásáért.”

Amenabár a drámai hatás érdekében szabadon „mazsoláz” a történelmi tényekből és mendemondákból. Igaz, ez nem új jelenség, hiszen annak idején Schiller és Victor Hugo is így tett nem egy színművében. A közelmúlt filmterméséből egyébként hasonló megvitatásra érdemes kérdéseket vet fel többek között A rózsa neve, A katedrális vagy a Borgiák című filmsorozat is – írja az Új Ember a legfrissebb, október 23-án megjelenő számában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép