Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Csillag
St Jerome
A hit éve - P. Federico Lombardi jegyzete
2011-10-22 Forrás: Vatikáni Rádió
A Vatikáni Televíziós Központ Octava Dies című műsorában hétről hétre elhangzik a jezsuita főigazgató jegyzete, amelyet ismertetünk hallgatóinknak. P. Federico Lombardi ez alkalommal a hit évéhez fűzte gondolatait, amelyet a pápa a napokban hirdetett meg.
A hit évének meghirdetése XVI. Benedek pápaságának egyik meghatározó kezdeményezése - állapítja meg P. Lombardi. Közvetlenül megválasztása után a Sixtus-kápolnában mondott első beszédében a hit útjának újrafelfedezéséről szólt, amelynek révén egyre nagyobb örömmel és lelkesedéssel élhetjük meg Krisztussal való találkozásunkat. Eszünkbe jutnak Benedek pápa legutóbb, németországi útján elhangzott beszédei is, mint ahogy az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának létrehívása is.

A pápa ragyogó megérzéssel a hit évének meghirdetését a II. Vatikáni Zsinat ötvenéves évfordulójához köti. Mialatt a zsinat továbbra is viták és egyoldalú kisajátítások tárgya, helyénvaló, hogy a pápa vezetésével Isten egész népe újraolvassa a zsinat gazdag örökségét, és hogy az iránytűként szolgáljon az egyház zarándokútján.

XVI. Benedek emlékeztet arra is, hogy 20 évvel ezelőtt jelent meg a Katolikus Egyház Katekizmusa. Ez a hihetetlen bátorságról tanúskodó mű II. János Pál kezdeményezésére jött létre, híven a zsinat tanításához, teljes, rendszerezett és világos összefoglalását adva hitünknek. Értékes támpont, amelyet Benedek pápa jól ismer, hiszen bíborosként döntő szerepet vállalt létrehozásában.

A hit éve azonban elsősorban egy élő zarándokút újabb szakasza lesz, amely egészen régre, a világ teremtésének kezdetére nyúlik vissza. Ábrahám, Mózes, Dávid és a próféták, a hit példaképeinek idejére, akikről a Zsidókhoz írt levél beszél. Az ő nyomukban haladt Mária, az apostolok, a vértanúk és a szentek, és az ő követésükre bíztat minket is a pápa, hogy "tekintsünk föl a hit szerzőjére és beteljesítőjére, Jézusra” (Zsid 12,2) - állapítja meg P. Lombardi, végül hozzáteszi: Mi más fontosat kellene, hogy mondjon még Isten népének pásztora a zarándokúton?
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép