Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sámuel, Hajna napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Hímzett terítő az Úr asztalán- A Bárány
Szent Imre (1000/1007-1031
A szomorúságok emlékhelyének az örömök helyévé kell válnia
2011-10-22 Forrás: Ferencesek.hu
A Károly Király Imaliga szervezésében nemzetközi zarándoklat zajlik a Nyugat-Dunántúlon a hétvégén. A II. János Pál pápa által boldoggá avatott utolsó magyar király emléknapja október 21. A több napos program érinti Cirákot, Körmendet, Zalaegerszeget és Szombathelyet. A zarándokok október 22-én 16.30-kor vesznek részt szentmisén a zalaegerszegi ferences templomban, amely a szentéletű királynak lett szentelve.
Természetesen nem ő a védőszentje a templomnak, mert még IV. Károly életében épült, de Mindszenty (Pehm) József, aki a város plébánosa volt akkoriban, utolsó királyunk emlékére emeltette. A későbbi hercegprímás hívására telepedtek meg 1926-ban a ferencesek a templom melletti kolostorban, és vezették egészen 1950-ig és a rendszerváltozástól ismét e plébánia hitéletét.

A templomot 1925 júniusában kezdték építeni az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly emlékére. Az ünnepélyes felszentelésre 1927. szeptember 25-én került sor, a szertartást gróf Mikes János szombathelyi püspök végezte. A szószéket Zita királyné adományozta a templomnak. A ferencesek 1989-es visszatértekor Habsburg Ottó is jelen volt.

Mindszenty József, aki nagy tisztelője volt IV. Károlynak, a templomban külön kápolnát alakíttatott ki a király emlékére. A felszentelésekor elhangzott: „Egy magyar király tragédiájának és egy szerencsétlen nemzet tragikus korszakának idején épült a lelki szomorúság emlékére, de a lelki szomorúságok emlékhelyének a lelki örömök helyévé kell válni.”

A 2004-ben történt boldoggá avatása után e templomban elhelyezték Boldog Károly király csont ereklyéjét és a IV. Károly Imaliga vatikáni szertartáson részt zarándokainak zászlaját.P. Deák Szulpic, Zalaegerszeg első ferences házfőnökének naplójából

1926. november 27. : A vasútállomáson a város előkelő emberei, az egyesületek képviselői, valamint a hívek sokasága fogadta a Nagykanizsáról vonattal érkező ferenceseket... A harangok szüntelenül zúgtak a bevonulás alatt. A fogatok őszirózsákkal, krizantémokkal voltak díszítve. Mintha csak esküvőre mentünk volna… A zárda előtt a város nevében Czobor Mátyás polgármester úr üdvözölt minket... Ezután Pehm (Mindszenty) apát úr átnyújtotta a zárda és a templom díszkulcsait… Sorba jártuk énekelve-imádkozva az összes cellákat, melyben annyi sok jámbor szerzetes fog dolgozni és imádkozni évszázadok múltán is, mikor mi már rég nem leszünk...Ez a templom és zárda-mondotta- egy magyar király tragédiájának és egy szerencsétlen nemzet tragikus korszakának idején épült a lelki szomorúság emlékére. De a lelki szomorúságok emlékhelyének a lelki örömök helyévé kell válnia, hogy akik itt megfordulnak, új hitet és mennyországos lelkületet vihessenek ki a sivár életbe.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép