Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
Önzetlen
A Pápai Magyar Intézet növendékei Szent Benedek és Aquinói Szent Tamás nyomában
2011-10-24 Forrás: Vatikáni Rádió
Október 23-án a római Pápai Magyar Intézet növendékei és rektora Montecassinóba zarándokoltak, hogy együtt misézzenek és imádkozzanak hazájukért, otthon lévő szeretteikért és a magyar szerzetességért a nyugati szerzetesség és a bencés lelkiség egyik legfontosabb központjában, a Pannonhalmához hasonlóan területi apátságként működő monostor székesegyházában, Szent Benedek és Szent Skolasztika sírja felett.
Szent Benedek ezen a helyen alapította meg, 529 körül az első nyugati szerzetesközösséget. Itt írta Reguláját, amely nemcsak a bencés konföderáció, de számos ebből táplálkozó szerzetesközösség életének az alapját képezi. A longobárdok majd a szaracénok pusztítását, illetve egy 1349-es földrengést követően monostort utoljára a szövetségesek tették 1944-ben szinte a földdel egyenlővé, mégis olasz segítséggel gyorsan újjáépült: VI. Pál pápa 1964. október 24-én szentelte fel újra a bazilikát, és ekkor nyilvánította Szent Benedeket, a béke hirdetőjét Pacis Nuntius kezdetű apostoli levelével Európa fővédőszentjévé. A monostor megtekintése után a hegy lábánál fekvő ókori Casinum (Cassino) maradványait, romjaiban is lenyűgöző amfiteátrumát nézték meg a PMI-sek.

A zarándoklat következő állomása a Montecassinóval szomszédos Aquino volt, az Aquinó-i grófok székhelye. A család leghíresebb tagja a Doctor Angelicus, vagyis az angyali doktor, Aquinói Szent Tamás, aki mintegy hétszáz évvel Szent Benedek után, 1225 körül született, és akinek közbenjárását a szent csontereklyéje előtt kérték a posztgraduális tanulmányaikat Rómában végző növendékek. Nemcsak az aquinói székesegyházat, a román stílusban épült középkori templomot és a grófok családi várát keresték fel, de ellátogattak a közeli Roccaseccába is, ahol a jelenlegi ismereteink szerint a nagy teológus szent született. Ekképp adóztak a XIII. századi domonkos szentnek az emléke előtt, akinek a teológiai életműve a mai napig meghatározza a hittudományt.

Tóth Tamás atya, a PMI rektorának ismertetője
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép