Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Ravazdi templom oltára
Lourdes beteg zarándokok
Szolidaritás, összetartás, egység – Erdő Péter bíboros az ’56-os forradalom legnagyobb értékeiről
2011-10-24 Forrás: Magyar Kurír
Kialakult az emberek közt egy nagyfokú szolidaritás, összetartás. Talán azóta sem volt akkora egység a magyar társadalomban. Ez biztosan olyan érték, amelyre törekednünk kell, amelyet mindenféle világnézetű embernek meg kell becsülnie, mert erre nagy szükségünk van – mondta Erdő Péter bíboros a Vatikáni Rádió kérdésére, hogy melyek azok az értékek, amelyeket a keresztényeknek meg kell őrizniük az 55 évvel ezelőtti forradalom örökségéből.
Megéreztük azokban a napokban a világ szolidaritását is. Itt most nem a nagypolitikáról beszélek, hanem az emberekről. A lengyelek vért küldtek, sokan a kabátjukat levették és elküldték Magyarországra, különböző spontán segélyakciók is indultak. Ezekre gyerekként még magam is emlékszem, persze nem az akció lebonyolítására, hanem a végeredményére. Az összetartás, hála vagy szolidaritás érzése a szomszéd népekkel, ez is nagyon fontos üzenete 1956-nak – fogalmazott Erdő Péter.

Kitért arra is, hogy a nyugat-európai országok, Amerika és Ausztrália is nagylelkű segítséget nyújtottak a Magyarországról az 1956-os forradalom után menekülő embereknek.

Hozzátette: a mai világban azonban olyan nagy a menekültek áradata, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az emberek lassan érzéketlenné válnak. Ha minden héten új és új régiókból érkeznek tömegek, akkor lassanként kialakul az emberekben az is, hogy a saját egzisztenciájukat elkezdik fenyegetve érezni.

Nagyon fontos tehát Európában, különösen a legtöbb bevándorlót befogadó országokban, hogy ezt a kérdést az igazságosság és a nagylelkű szeretet jegyében, minden ember méltóságának a tiszteletével tudják kezelni. Rendkívül bonyolult témáról van szó, amely fölveti azt a kérdést is, hogy hogyan áll az igazságosság helyzete a világban. Bizonyos régiókat például Afrikában újra és újra olyan szörnyű emberi katasztrófák sújtanak, hogy milliók kénytelenek menekülni. Ez újabb kihívást jelent, és újabb feladatot: ott a helyszínen is többet kellene tenni azért, hogy orvosolni lehessen ezeket a problémákat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép