Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

pontgrafika
Topor Márta:  A Szt. Péter bazilika
„Krisztus élő ikonja, európai léptékű főpásztor volt”
2011-10-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Október 24-én, délután 3 órakor ravatalozták fel a bécsi görög-ortodox Szentháromság székesegyházban, az október 18-án elhunyt Michael Staikos érseket, görög-ortodox metropolitát, Magyarország és Közép-Európa exarcháját. A temetésre október 25-én 12.30-kor került sor. A gyászistentiszteletet Kyrillos Kogerakis érsek, Rodosz metropolitája, jelenleg hivatalban lévő bécsi görög-ortodox egyházmegyei adminisztrátor celebrálta.
A 65 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt ortodox főpásztor az ökumené a keresztény összetartozás nagy példaképe volt Ausztriában és azon túl is. A Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus Szent Szinódusa 1991. novemberében választotta meg Ausztria Metropolitájává és Magyarország Exarchájává. 2010-ben Staikos érsek elnöklete alatt megalakult az Osztrák Ortodox Püspöki Konferencia. Staikos két hivatali időszakon át volt az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsának Elnöke.

A metropolita számos magas állami és egyházi kitüntetésben részesült, így az Osztrák Köztársaság Nagykeresztje (2011), a Magyar Köztársaság Középkeresztje (1999), az Ukrán Köztársasági Érdemrend (2008). 2011-ben, nem sokkal halála előtt magas görög állami kitüntetést vehetett át, a bécsi görög nagykövettől és megkapta a magyar állampolgárságot is, ami nagy örömmel töltötte el.

A temetési szertartáson számos vallás képviselői és neves politikusok is részt vettek. Heinz Fischer osztrák államelnök, Wolfgang Schüssel korábbi kancellár, hazánk képviseletében Csallóközi Zoltán, az általános miniszterelnök-helyettes kabinetfőnöke és Csobánczi Horváth Iván bécsi konzul. Katolikus részről megjelent Christoph Schönborn bíboros, Egon Kapellari graz-seckaui, Manfred Scheuer innsbrucki, Ägidius Zsifkovics kismartoni, Stephan Turnovszky és Franz Scharl bécsi segédpüspök, valamint Helmut Krätzl ny. bécsi segédpüspök. Részt vett a búcsúztatón Michael Bünker evangélikus püspök, Nicolae Dura a román-ortodox egyház püspöki helynöke, aki az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsának jelenlegi elnöke, John Okoro ókatolikus püspök, valamint számos metropolita Görögországból, és Európából.

Jelen volt Serafim Joanta metropolita a román-ortodox egyház, Porfirie Peric püspök a szerb-ortodox egyház képviseletében, továbbá Alexandria, Jeruzsálem, Ciprus és Csehország ortodox egyházi vezetői is.

Az elhunyt utolsó kívánsága volt, hogy koszorú vagy virág helyett a Magyarországi Ortodox Egyház karitatív intézményei részére adakozzanak a gyászolók egy megadott számlaszámra / a 6.604.771-es bécsi Raiffeisen bankszámla számra.

A több órán át tartó gyászszertartás főleg görög nyelven zajlott, de német nyelvű imák is helyet kaptak benne. A Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarcha képviselője után beszédet mondott – többek között - Panagiotis Zografos a Görög Köztársaság bécsi nagykövete, Grigorios Larentzakis professzor, Nicolae Dura a román-ortodox egyház püspöki helynöke, az Ausztriai Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Kiemelték az elhunyt lelkipásztori gondosságát, emberi közvetlenségét, fáradhatatlan törekvését az egység és az ökumené érdekében, mély lelkiségét, gyakorlatias gondolkozásmódját, őszinteségét és tettrekészségét. Többek részéről elhangzott: európai léptékű főpásztor volt, aki szociálpolitikai változást tudott hozni az ortodox hívők számára. Külön hangsúlyt kapott áldozatkészsége és a magyarországi ortodox hívőkért tett fáradozásai, mindaz, amit magyarországi exarchaként a kommunizmus éveiben felszámolt görög-ortodox közösségek újraélesztéséért tett.

Christoph Schönborn bíboros Krisztus élő ikonjának nevezte az elhunyt metropolitát. Három képet idézett fel emlékezésében, amelyek számára meghatározóak voltak: a felséges Isten nagysága előtt meghajló főpap, a Szent Péter sírjánál tiszteletét kifejező testvér, és a – 10 napja - Mariazellben a kegykép előtt csendben imádkozó, búcsúzó jó barát, aki nagy tisztelője volt az Istenszülő Szűznek. „Biztosak lehetünk benne – fejezte be beszédét a bécsi érsek -, hogy a Szent Szűz átvezette az Ő nagy tisztelőjét a királyi kapun. Nyugodj békében, tisztelt, kedves, jó barátunk!”

Michael Staikos metropolitát a bécsi Központi Temetőben, családi kriptájukban helyezték végső nyugalomra.

Varga János atya, a bécsi Pázmáneum rektora
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép