Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Bertalan napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendégKépek a galériából

Leonardo: Szent Anna harmadmagával
Zarándokok népviseletben
Készülődjünk az örömszerzésre
2008-12-14 Forrás: Magyar Kurír
Mindenkinek magának kell megtalálnia az utat az igazi ünnepléshez. Az örömszerzésre készülődni kell. A karácsony nem általában a szeretet ünnepe, hanem annak a szeretetnek az ünnepe, amit Krisztus hozott – mondta szerkesztőségünknek Pápai Lajos győri megyéspüspök, akivel az adventi készülődésről beszélgettünk.
– Évről évre visszatérő elem az Ön adventi programjában, hogy látogatásokat tesz olyan intézményekben, ahol nehéz körülmények között élő embereket gondoznak. Kiket keres fel és miért tartja ezt fontosnak?
– Ellátogatok minden évben az Anya- és Csecsemőotthonba és a Bárczi Gusztáv Iskola és Gyermekotthonba. A hajléktalanszállásra is már évek óta járunk. Egyre több ajándékcsomagot kell készíteni, idén 170 darabot állítottunk össze. Olyasmit ajándékozunk, amire az odajáróknak mindig szükségük van: élelmiszert, tisztálkodási szereket. Néhány évvel ezelőtt vittünk ajándékba egy betlehemet, ami része lett az ünneplésnek. Az egyházi iskolák diákjai erre a látogatásra műsort készítenek. Az ünnepre a megajándékozottak is készülnek, tavaly például egyikük saját versével köszöntött.

– A mai világban óriási a csábítás, belehajszolják az embereket a parttalan vásárlásba, miközben homályba vész az ünneplés lényege. Hogyan tud az egyház segíteni, hogy a családok másra is figyeljenek?
– Azt érzékelem, hogy az emberek egyre szegényebbek lesznek, de annál inkább küzdenek azért, hogy szeretteiknek megadjanak mindent, már ami az ajándékozást illeti. Ezt pedig ki is használja a kereskedelem, a pénzhiányban a kölcsönfelvétel csapdájába csalogatva őket. Már a gyerekek is pénzben mérik az ajándékokat, és egymást minél nagyobb összegek megnevezésével licitálják túl. Mit tehet az egyház? Talán sokan úgy érzik, hogy szélmalomharc, amit folytatunk, de ez a dolgunk. 2000 esztendeje tesszük évről évre ugyanazt: elmondjuk az örömhírt, megszületett Krisztus, a megváltó. Mindig széllel szemben tettük, de ez nem ment fel a kötelezettség alól.

– A székesegyházban tartott első gyertyagyújtás ünnepélyessége az advent méltó kezdete volt Győrben. Mivel gazdagíthatja az egyház a készülődés idejét?
– Az egyház arra tud figyelmeztetni, hogy akkor lesz részünk a karácsony örömében, ha lelkünkben is készülünk. Minden héten meg kell gyújtanunk a gyertyát. Mi ezt Győrben hagyományosan minden héten más templomban tesszük, meghívjuk erre az alkalomra a fiatalokat és lehetőséget adunk nekik, hogy maguk alakítsák az ünnep liturgiáját. Minden nap hívjuk a hajnali misékre az embereket, a gyerekeket is. Amikor Veszprémben szolgáltam, a rorátékon megtelt a templom, az emberek szerették ezeket a korai alkalmakat, a gyerekek is jöttek csapatostul, negyven-ötvenen mindig voltak. Saját elhatározásukból keltek fel, pedig a mise reggel hatkor kezdődött. Ilyenkor sok helyen nyújtanak lehetőséget lelkigyakorlatra. A gyónás és a szentáldozás is lényegi elemei a lélek készülődésének.

Két évvel ezelőtt kezdeményeztem összefogva a három történelmi egyház győri közösségeivel, hogy a szokásos adventi vásárban az egyházak az önkormányzattal közösen tartsanak fenn egy faházat, ahol meleg teával, harapnivalóval vendégelik meg a betérőket, és szentírási részeket tartalmazó kártyákat adnak nekik ajándékul. Ezt fiatalok működtetik. Elhelyezünk egy perselyt is, ahol a hajléktalanoknak gyűjtünk.

– A családban mi az, amit a szülő megtehet azért, hogy igazi ünneppé váljon a karácsony?
– Mindenkinek magának kell megtalálnia az utat az igazi ünnepléshez. Az örömszerzésre készülődni kell. A karácsony nem általában a szeretet ünnepe, hanem annak a szeretetnek az ünnepe, amit Krisztus hozott. Azért szomorú sokak karácsonya, mert távol vannak a szeretettől, és az ünnepben szembesülnek saját magányukkal. Nem véletlen, hogy annyi öngyilkosság történik ebben az időszakban. Most, a Biblia évében ne mulasszuk el megismerni az evangéliumok híradásait Krisztus születéséről. Mindig szem előtt kell tartanunk: az az igazi ajándék, hogy Krisztus eljött. Erre emlékezünk akkor is, amikor egymást megajándékozzuk. Ha a gyerekek megélik a családban az ajándékozás örömét, megtanulják ők is, mit jelent adni. A saját készítésű tárgyakat, díszeket különösen értékelem.

– Milyen élmények maradtak meg Önben a gyerekkori ünnepekből?
– Nagyon szegények voltunk. Édesanyám egyedül nevelte fel az öcsémet és engem, mert édesapám elesett a háborúban. Annyira szegények voltunk, hogy a hideg idő beálltáig rövidnadrágban jártunk, utána mackóban. A karácsonyra mindig nagyon készültünk. Ilyenkor összegyűlt a tágabb család, együtt voltunk a nagynénikkel, unokatestvérekkel. Mi gyerekek általában a régebbi dolgokból, könyvekből kaptunk ajándékot. Ennek azonban nagyon tudtunk örülni. Természetes volt, hogy templomba mentünk. Édesanyám egyszer nagy szomorúan arról beszélt, mennyire bántja, hogy nem tud annyi mindent adni nekünk, amennyit szeretne. Hiszen nekünk mindenünk megvan – mondta ekkor öcsém, – nem hiányzik semmi. Valóban így volt. Nem éreztük a hiányát semminek, holott magunk körül láttunk mást is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép