Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
1 felhasználó online
0 tag, 1 vendég



Képek a galériából

Leonardo: Szűzanya a Gyermekkel
Topor Márta  A fórumon
Támadás a firenzei érsek ellen – a pápa lelki közelségét fejezte ki a főpásztornak
2011-11-07 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek együttérzését közvetítette Giuseppe Betori érseknek, aki pénteken este az érseki kúrián erőszaktámadás áldozata lett. Egy ismeretlen próbált pisztolyt fogni rá, miután hason lőtte súlyosan megsebesítve titkárát, Paolo Brogi atyát. Betori érsek köszönetet mondott a pápa személyi titkárának, Georg Genswein atyának a Szentatya iránta kinyilvánított szolidaritása miatt, továbbá az olasz püspököknek. A rendőrség azonnal nyomozásba kezdett az eset kapcsán, míg az érsek titkárát rögtön kórházba szállították és megoperálták. Az orvosok szerint túl van az életveszélyen.
Csoda, hogy élek – ezek voltak az első szavai Brogi atyának a műtétet követően. A történtek súlyosan megrázták Firenze közvéleményét és az olasz egyházat. Pénteken este miséről volt visszatérőben az érsek és titkára. Fél 8-kor amikor autón behajtottak az érseki kúria udvarára egy személy besurrant utánuk a kitárt kapun. A viszonylag idős, hontalannak tűnő férfi a titkárhoz fordulva kérte, hogy beszélhessen az érsekkel. Mire a titkár azt válaszolta, hogy ez nem a megfelelő pillanat. Az elutasítás miatt haragra gerjedve a férfi kiabálni kezdett, majd előrántott egy pisztolyt és rálőtt a papra. Ezek után az érsek tarkójára szegezte fegyverét, ami azonban valószínűleg beragadt és nem sült el. Ezt és a kapu automatikus bezáródását látva az agresszor elmenekült. Az érsek benyomása szerint az elkövető egy pszichikailag nem kiegyensúlyozott személy volt.

Az irgalmasság érzésével fordulok támadóm felé – nyilatkozta Giuseppe Betori firenzei érsek a történteket követően. A Vatikáni Rádiónak elmondta: nagyon vigasztaló az a lelki közelség, amit a Szentatya és sok más egyházi személy, valamint a hívek kifejeznek neki. Örömének adott hangot, hogy titkára a műtétet követően jól van, nyugodtnak és békésnek találta. A hit ereje nagy segítséget jelent számára a felgyógyulásban és, hogy megőrizze nyugalmát. Hangsúlyozta példaértékű szolgálatát, amelyet titkáraként végzett.

A történtekkel kapcsolatban Betori érsek elmondta még: sajnos a személyek instabilitása a mai társadalom jellemzője, ami miatt az egyház is, mint intézmény a feszültségek középpontjában találja magát. Megértését fejezte ki az elkövető iránt, aki nyilván sokat szenvedhet, hogy ilyen gesztusra ragadtatta el magát. Megújította az irgalom és a megbocsátás érzéseit, amelyeket minden püspök érez hívei iránt.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép