Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Székesfehérvár: Országalma
Régi magyar áldás (A)
Vasárnap Ausztriában boldoggá avatják Carl Lampert atya a nácizmus vértanúját
2011-11-12 Forrás: Vatikáni Rádió
Voralbergben, a dornbirni Szent Márton templomban vasárnap délután kerül sor a szertartásra, amelyet az osztrák televízió hármas csatornája (ORF III) élőben közvetít 15.50 perctől. A szentmise főcelebránsa a pápa képviselője, Angelo Amato bíboros, a Szentté avatási Kongregáció prefektusa lesz. Isten szolgája Carl Lampert egyházmegyés pap, az Innsbruck Feldkirch apostoli adminisztráció helynöke 1944-ben szenvedett vértanúhalált.
1896-ban született a voralbergi Göfis-ben. A bressanonei (Brixen) teológiai fakultáson végezte tanulmányait. 1918-ban szentelték pappá, majd a dornbirni Szent Márton plébánia káplánjaként kezdte meg szolgálatát. 1930-tól Rómában kánonjogot tanult. Doktorátusa megszerzése után felkérést kapott az innsbrucki egyházi törvényszék megszervezésére.

Az 1938-as Anschluss-t követően Lampert atya összeütközésbe került a helyi náci vezetéssel. 1940-től kezdve háromszor letartóztatták és börtönbe zárták, majd a dachaui és a sachsenhauseni koncentrációs táborba hurcolták a „Neururer ügyet” követően. A tiroli Goetzens plébánosát, Boldog Otto Neururer atyát Buchenwaldban végezték ki.

Lampert atyát egy év koncentrációs tábor után száműzetésbe küldték a németországi Mecklenburg-Előpomeránia tartományba, ahol lelkipásztori feladatokat végzett. Államellenes tevékenység gyanúja miatt helyváltoztatásait, találkozóit, telefonhívásait és levelezését megfigyelés alatt tartották.

1943-ban 40 másik személlyel együtt letartóztatták lázítás, katonai információk terjesztése és ellenséges rádióadók hallgatása vádjával. Az ezt követő két eljárás kémkedésért való halálbüntetéssel zárult. A németországi Halle an der Saale településen 1944. november 13-án másik két pappal együtt lefejezték. Jézus és Szűz Mária nevével ajkán hunyt el.

Angelo Amato bíboros a Vatikáni Rádiónak adott interjújában az osztrák boldog életáldozatának üzenetéről elmondta: a vértanúság az Isten iránti legnagyobb szeretetaktus és az életszentség felé vezető legnemesebb út. Az egyház térdet hajt e vértanúja előtt. Lampert atya áldozata a keresztény élet megújulásának magjává válik. A Krisztus iránti szeretet és az egyház iránti hűség értékes örökségének a jele, amelyet az új boldog a fiatal nemzedékekre bíz Ausztriában.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép