Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Móric napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Topor Márta:  A Szt. Péter bazilikához a Kiegyezés útja felöl
Feszület
Találkozunk a paradicsomban - Szenzációs kötet II. János Pál pápa életútjáról
Szenzációs könyv látott napvilágot a napokban. Arturo Mari, hat pápa fotósa közzétette II. János Pál pápáról szóló emlékeit, fotói kíséretében. Az első lengyel kiadás után immár magyarul is olvasható kötet a Heti Válasz Kiadó gondozásában és a Missio Christi Alapítvány közreműködésével látott napvilágot, Találkozunk a paradicsomban címmel.
Arturo Mari fiúi szeretettel szól a pápa mindennapjairól, akinek felvillantja szokásait, találkozását államfőkkel, szegényekkel vagy épp leprásokkal. Megtapasztalhatjuk csodatévő hatalmát, lelki- és akaraterejét, majd heroikus küzdelmét a betegsége fölött. Földi „találkozásait”, elmélkedéseit Krisztussal.
Arturo Marit szinte faiként szerette és „viselte el” naponta maga mellett a pápa. 2008. december 2-i budapesti könyvbemutatóján találkozhattunk a pápa fotósával, aki megható egyszerűséggel, ezáltal hitelesen idézte fel pályája kezdetét és legmegkapóbb emlékeit II. János Pál pápáról. Ugyanilyen ihlettel és szeretettel emlékezik a kötetben a Szentatyáról.
Előszavában Erdő Péter bíboros így fogalmaz: „Arturo Marinak megadatott, hogy II. János Pálhoz való közelsége révén emlékezete a fényképezőgép lencséjéhez hasonlóan fogadhassa magába a pápa személyes kisugárzásának legapróbb részleteit is.”
A Találkozunk a paradicsomban lírai képeket és emlékeket idéz fel a pápáról, sok személyes történeten át. Arturo Mari kiváló kérdezője, Jaroslaw Mikolajewski kérdésein keresztül Arturo egyik emléket fűzi a másikba, az olvasó pedig halad vele előre, egyre mélyebbre, illetve magasságokba repül, államfőkkel találkozik, majd leprások között találja magát. Teréz anya arca is felvillan, ahogy a pápával együtt imádkoznak a világ szegényeiért. Majd bepillanthatunk a pápa dolgozó szobájába, imakápolnájába, s végezetül – csodás „utazásunk” végén – térdet hajthatunk II. János Pál pápa halálos ágya előtt. A könyv – a milliók által szeretett pápa életútjáról szóló lírai írás –, letehetetlen.
Megtudhatjuk például: a 1981. május 13-i merénylet elől csakis csoda menthette meg Őt. „A golyó – mondta Crucitti professzor Arturo Mari elé tartva a röntgenfelvételt – egy bizonyos ponton irányt váltott, mintha egy acéldarabba ütközött volna. Ez egyszerűen felfoghatatlan, hiszen testének ezen pontja kizárólag lágy részekből áll, még egy csont sincsen a golyó közelében. Hogy ez mind hogyan történt, azt csak a Legszentebb Szűzanya tudja” – nyilatkozta a pápa orvosa.
Arturo Mari emlékei révén megtudhatjuk, a lengyel pápa hogyan gyógyított halálos betegeket, hogyan adott erőt egy váratlanul hozzá látogató 28 éves tolókocsis haldoklónak, aki halála előtt látni akarta a pápát. „A Szentatya húsz percen keresztül térdepelt imádkozva és a fiú kezét fogta. Azután felállt, megölelte és megáldotta őt, majd fehér köntösét kigombolva levette láncát, és a fiú nyakába akasztotta. Ezután újra megsimogatta és megcsókolta. Távozásukkor a fiatalember kézen fogta a pápát, és így búcsúzott: ’Szentatyám, igazán hálás vagyok. Életem leggyönyörűbb napja volt. Csak egyet mondhatok: köszönöm. Találkozunk a paradicsomban.’ Egyáltalán nem volt kétségbeesve, mosolya pedig azt sugallta, egy másik, még gyönyörűbb találkozásra készül…”
Arturo Mari – akit a pápa fiaként mutatott be Bill Clinton elnöknek –, ’mintha a fiam lenne’ – mondta, így emlékezik vissza a Szentatyára: „Látszólag egészen különböző esetekről van szó: a fiatalember, aki így búcsúzik: ’Találkozunk a paradicsomban’, a rákbeteg asszony, akinek visszatér az egészsége, az ördögtől megszállt lány, akinek a pápa a nyugalmát adja vissza, vagy a leprások, akiknek saját kezével ad enni. Számomra ezek a pillanatok valamiben mégis közösek: az igazi ’credo’ pillanatai. Amikor a Szentatya a ’szolgák szolgájaként’ határozta meg magát, valóban az volt.”
Lengyelországban háromszázezer példányban fogyott el Arturo Mari II. János Pál pápáról szóló szenzációs könyve – idézte fel a kötet sikerét bevezetőjében Borókai Gábor. A művet közreadó Heti Válasz lapigazgató-főszerkesztője úgy véli: Magyarországon is szeretik és tisztelik annyira II. János Pál pápát az emberek, hogy ez a kötet megtalálja majd olvasóit. A könyv megjelenését örömmel fogadta a Magyar Katolikus Püspöki Kar.
Arturo Mari könyvének kiadásával a Missio Christi Alapítvány kereste meg a kiadót. Karol Wojtyla pápává választásának harmincadik évfordulója adta az alkalmat, hogy a kiadvány magyarul is megjelenjen.
A pápa fotósa a budapesti beszélgetésen felidézte pályája kezdetét: szinte gyermekként került a Vatikán hivatalos lapjának, a L’ Osservatore Romano fotórovatához. Több mint ötvenéves munkássága alatt hat pápát fényképezett. Felelevenítette, hogy a világháború alatt és az azt követő években tevékenykedő XII. Pius pápa után, amint a szigorú protokoll-előírások enyhültek, miként vált mind nyitottabbá a Vatikán, és hogyan váltak a fotók a pápák hivatalos útjai és személyes életük részévé.
Arturo Mari hivatása II. János Pál pápa alatt teljesedhetett ki, akinek huszonhét éven keresztül volt hivatalos és személyes fotósa. Ennek megfelelően naponta két napirendet kapott, az egyik tartalmazta a hivatalos-, míg a másik a privát programokat. Az egyházfőhöz kapcsolódó legszebb emlékei közül kettőt emelt ki: amikor a pápa minden egészségügyi és biztonsági óvintézkedésre fittyet hányva végigölelt több száz leprást, illetve amikor néhány órával a halála előtt magához hívatta, hogy megköszönje a sokéves munkáját. Ezek a történetek mutatják igazán, mekkora szeretet és mennyi emberség volt benne – mondta Arturo Mari, aki ma is apjaként tiszteli II. János Pál pápát. A kötet hívőnek és hitetlennek kiváló karácsonyi ajándék.

(A hírt köszönjük Frigyesy Ágnesnek)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép