Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vanda, Paula napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Angyali páros
II. Pál
Magyar mise Nagyszombaton a Novéna búcsún
2011-11-15 Forrás: Felvidék.ma
Nagyszombat ősi város, egykori esztergomi érseki székhely volt. A kegyhely a Szent Miklóstól elnevezett plébániatemplom, hajdan az esztergomi érsek-prímások székesegyháza. November 21-hez közel eső szombaton magyar misét tartanak itt. A Szent Miklóstól elnevezett plébániatemplom a 14. században épült. A templom északi oldalán egy kápolnában található a kegykép: a Könnyező Mária képe.
IV. Pius pápa e helyhez 1852-ben teljes búcsút fűzött a szokásos föltételekkel.

1546 óta tisztelik itt a kegyképet, mint a város oltalmazójának képét. Négyszer vérrel könnyezett.

Először 1663-ban a véres párkányi csata előtt. Ebben az évben mentette meg a Könnyező Szűz a várost a törökök támadása elől, sűrű ködöt bocsátván a tájra.

Másodszor 1708. július 5-én, harmadszor 1708. augusztus 10-én, negyedszer 1708. augusztus 15-én, vagyis a kuruc háborúk nehéz napjaiban. E vérkönnyezések egyházhatóságilag felülvizsgáltattak. Mártonfy György prépost-kanonok jegyzőkönyvezte az eseményeket. Ekkor Pyber László volt a plébános, a hercegprímás pedig Keresztély Ákos. - írja a bucsujaras.hu.

Itt található leírva a kegykép eredete is, mely szerint az eredeti festmény-ábrázolás a római Szent Elek- és Bonifác-templomban található. A 16. században Forgách Ferenc, a későbbi bíboros érsek másoltatta, megszentelte és az eredetihez érintette.

Majd hazahozta és a nagyszombati Szent Miklós-templomnak ajándékozta. A festmény hársfadeszkán van. Nagysága 70x90 cm. Kék színezésű. A búcsúi engedély napja (1710. november 21.) van rajta feltüntetve. A pusztító pestis ugyanis ezen a napon ért véget a könyörgő körmenet után.

1808-ban a vérkönnyezés százéves évfordulóján, az ünnepségeken a magyar szónok Prohászka Ottokár püspök, a német nyelvű szónok Kóhl Medárd püspök, a szlovák nyelvű prédikátor pedig Csernoch János püspök volt.

1942 óta a búcsút megelőző kilenceddel vezetik be, de a kegykép tiszteletére minden szombaton délelőtt szentmise van.

2011-ben november 19-én szombaton 11.30 órai kezdettel a Mohács után 287 évig Magyarhon Főtemplomában, a Szent Miklós exkatedrálisban kerül sor a szentmisére, melynek főcelebránsa Beér Miklós váci püspök lesz.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép