Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
István napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

Giotto festménye
Caravaggio: A győztes Dávid
Közös evangélikus-református zsinati üléssel ünnepelnék a Reformációt
2011-11-18 Forrás: Református Egyház
A XIII. Zsinati ciklus kilencedik ülésének pénteki napján a Zsinat kezdeményezte, hogy 2017-ben a két nagy protestáns felekezet együtt ünnepelje meg az évfordulót. A testület döntött a Református Missziói Központ igazgatójának személyéről, valamint átadták a zsinati alapítású díjakat. A Zsinat határozatot hozott a parókiális jogok alkalmazása tárgyában. Pénteki összefoglaló.
A Reformáció kezdete ötszázéves évfordulója 2017-ben esedékes megünneplésének előkészületei kapcsán arról döntött pénteki ülésén a MRE Zsinata, hogy kezdeményezi egy ünnepi, közös zsinati ülés megtartását a Magyarországi Evangélikus Egyházzal.

A XIII. Zsinat kilencedik ülésének második napján nemcsak a zsinati tagok vettek részt, hanem az újdonsült testvéregyház, a Dél-afrikai Holland Református Egyház főtitkára, Kobus Gerber, Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke, valamint Vass Zoltán, a Kanadai Magyar Református Lelkészegyesület ügyvezető elnöke is jelen volt.

A testület döntött a Református Missziói Központ (RMK) igazgatójának személyéről: a Zsinat hatvannyolc igen, négy nem és három érvénytelen szavazat mellett Magyarné Balogh Erzsébetet választotta újra, határozott időre, a 2015-ben esedékes második zsinati ülés időpontjáig az RMK élére.

Egy csütörtökről áthúzódó tárgysorozati ponttal is foglalkozott az ülés pénteken, mégpedig a parókiális jogok tárgyában. A kérdés szabályozása azért lett időszerű, mert az elmúlt években új típusú szolgálati területek jelentek meg az egyházban, ezek pedig már nem csak lelkészi, hitéleti tevékenységeket érintenek. A problémakör elsősorban az intézményekkel kapcsolatos területet érinti és számos helyen konfliktust okozott a részleges szabályozatlanság. Ezért a most elfogadott szabályrendelet kimondja, a más egyházközség területén szociális alapszolgáltatást nyújtó, vagy fenntartó egyházközség elnöksége a területileg illetékes egyházközség elnökségét köteles előzetes írásban tájékoztatni arról, hogy a másik területén milyen szociális alapszolgáltatásokat kíván végezni. Amennyiben az érintett presbitérium ez ellen kifogást emel, ilyen alapszolgáltatás nem végezhető. A határozat a szombati nappal hatályba is lép.
>>A határozat innen letölthető .pdf formátumban.

A törvényalkotói munka részeként a testület előtt volt a MRE gazdálkodásáról szóló új törvény VI. fejezetéről szóló előterjesztés is. A jogszabály tervezetét első olvasatban tárgyalta a Zsinati Tanács szerdai ülése, a fejezet az ingó és ingatlan vagyonnal való gazdálkodás szabályait taglalja. A törvény szövegét pontosító munka során az egyházi jogi személyek által létrehozott alapítványok szabályozása hozta a legtöbb hozzászólást. Ennek nyomán jelentősen szigorúbbá válik az ingatlanok, pénz- és tárgyi eszközök átadása alapítványok részére az egyházközségek és más egyházi jogi személyektől.

Az ülés legünnepibb pillanatait a zsinati alapítású díjak átadásai hozták el. A Dobos Károly Lelkészi Díjat Katona János nyugdíjas magyaralmási lelkipásztor vehette át. A református iskolaügyért végzett áldozatos munkájáért Imre Sándor-díjjal tüntették ki Szathmáriné Tóth-Pál Ildikó sárospataki iskolaigazgatót. Az év könyve-díjat Kustár Zoltán kapta A héber ószövetség szövege című könyvéért. A Doktorok Kollégiuma 2011-es könyvdíját a Kálvin János Kiadónak ítélte oda, a genfi reformátor életművének és szellemi hagyományának gondozásáért. A kitüntetést Galsi Árpád, a kiadó igazgatója vette át. Az idei Aranygyűrűs teológiai doktor címet a Doktorok Kollégiuma Vladár Gábornak, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektorának, a soproni gyülekezet lelkipásztorának ítélte. A Kiss Ferenc-díjat Varga Zsigmondné Somogyi Éva és Körömi Lászlóné kapta meg idén, míg a Juhász Zsófia-díjjal ezúttal Babolcsai Istvánné, Juhász Sándor és Juhász Sándorné kapta. A díjakról és a díjazottakról hamarosan külön írásban számolunk be.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép