Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Huba napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Italia goblein.  Topor Márta
Angyalka szivecskével.jpg
„Az afrikai egyház a remény eljövetelének főszereplője”
2011-11-23 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa november 23-án, szerdán délelőtt fél 11 órai kezdettel tartotta meg az általános kihallgatást a vatikáni VI. Pál teremben. A szokásnak megfelelően felidézte vasárnap véget ért apostoli látogatását, amely ez alkalommal a nyugat-afrikai Beninnek szólt.
Hálával teli szívvel érkezett vissza útjáról, amelyért ismételten kifejezte köszönetét Benin köztársasági elnökének, a püspöki konferencia elnökének, valamint minden benini férfinek és nőnek, akik nagy szeretettel fogadták és erőfeszítéseikkel hozzájárultak az út sikeréhez. Ez a három napos – november 18-tól 20-ig tartó út – a hit mélyreható tapasztalatát jelentette. Alkalom volt arra, hogy a pápa és az ország lakossága megemlékezzen Benin evangelizálásának 150. évfordulójáról, illetve a Szentatya átadhatta „Africae munus” k. szinódus utáni apostoli buzdítását. Isten segítségével Afrika válaszolhat a kiengesztelődés, az igazságosság és a béke kihívására. XVI. Benedek pápa ennek érdekében arra szólította az afrikaiakat, hogy hintsék el a remény magvait életük minden területén, világi és egyházi környezetben egyaránt, továbbá vegyék kezükbe sorsuk irányítását.

A Szentatya a főpásztorokat, papokat, szeminaristákat arra buzdította, hogy élő hitüket táplálják Isten Szavával, gyakorolják az erényeket. A Szentatya ezek után felidézte a benini gyermekekkel való szombati találkozóját, amelynek alkalmával valóban megérezte az élet örömét, a boldogságot, és az új generációk lelkesedését, akik Afrika jövőjét jelentik.

A pápa felejthetetlennek nevezte a vasárnap délelőtt Cotonouban bemutatott szentmisét, amely megmutatta, hogy a Krisztusba vetett hit egyesítheti a nemzedékeket és választ tud adni elvárásaikra. Az egész nép, különösen a jövőt jelentő gyermekek örömén és lelkesedésén átsugárzik az életre mondott „igen” frissessége és az, hogy a valóság érzékelésében mindig jelen van Isten.

A pápa arra szólította fel a szerda délelőtti általános kihallgatáson részt vevő híveket, hogy becsüljék meg és támogassák ezeket az értékeket; az afrikai kontinens az életerő tartaléka, amelyre az egyház és az egész emberiség számíthat! Afrika, kelj fel és éld meg tevékenyen a reményt! Isten kísérjen el utadon! – mondta beszédében a Szentatya.

Visszatekintését megismételte a nagy világnyelveken, majd anyanyelvükön köszöntötte az egyes zarándokcsoportokat.
Franciául elsőnek a Benini Testvériség római képviselőit, valamint a „Szent Benedek, Európa védőszentje” társulat tagjait üdvözölte.
Angolul a Jézus és Mária nővérei kongregáció szerzetesnőihez fordult, akik ezekben a napokban spirituális tanfolyamon vesznek részt, majd köszöntötte a Marista testvérek nemzetközi csoportját, valamint az Indonéziából, Nigériából, Dél-Koreából és az USA-ból érkezett híveket.
A pápa honfitársait arra buzdította, hogy legyenek szolidárisak a világ minden részén élő keresztényekkel, kötelezzék el magukat az evangélium érdekében és tegyenek tanúságot a megélt reményről.

Spanyol és portugál köszöntése után XVI. Benedek pápa a lengyel zarándokokhoz fordult, akiknek megköszönte, hogy imádkoztak benini apostoli útjának sikeréért. A kihallgatáson jelen voltak számos lengyel város egyetemi rektorai, akiknek a pápa ismételten kifejezte köszönetét azért az akadémiai kitüntetésért, amelyet Wrocław, Opole, Częstochowa és Zielona Góra egyetemei rektori tanácsától kapott. Ebben az elismerésben idáig még csak Boldog II. János Pál pápa részesült.

A horvát zarándokok között XVI. Benedek pápa köszöntötte a kőrösi (Križevci) görögkatolikus egyházmegye híveit főpásztorukkal, Nikolom Kekić püspökkel. Az eparchia idén ünnepli a római egyházzal való egységének és a Marča-i eparchia felállításának 400. évfordulóját. A Szentatya arra kérte a híveket, hogy római zarándoklatuk alkalmával Szent Péter és Szent Pál apostolok sírja előtt adjanak hálát a kapott adományokért. A pápa azért fohászkodott, hogy az egyházmegye hívei hozzájáruljanak a keleti és nyugati keresztények közötti egység építéséhez.

XVI. Benedek pápa ezt követően a magyar zarándokokat köszöntötte a következő szavakkal: „Szeretettel köszöntöm a magyar zarándokokat, különösen is a Tolna Megyei Cigány Önkormányzat csoportját. A hit ragyogása vezessen benneteket az élet útjain. Szívesen adom rátok és jószándékaitokra Apostoli Áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!”.

Végül a Szentatya az ukrán, majd az olasz hívekhez szólt. Olasz nyelven köszöntötte a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Európai Püspöki Konferenciák Tanácsát (CCEE), amelynek elnöke Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép