Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Kard
V. Sixtus
Az élethez való jog minden más jog előfeltétele
2011-11-25 Forrás: Vatikáni Rádió
Az Egészségügyi Pápai Tanács most zajló 26. nemzetközi értekezletének középpontjában II. János Pál pápa alakja áll. A november 26-áig tartó három napos értekezleten, melynek helyszíne a vatikáni új szinódusi aula – a világ 70 országából érkezett közel 700 résztvevő van jelen, akik az egészségügy világában végzik szolgálatukat. A találkozó témája: „Az egészségügyi pasztoráció az élet szolgálatában Boldog II. János Pál tanítóhivatala vonalában”. A megbeszéléseken 40 püspök is részt vesz.
Biztosan és bizakodók vagyunk afelől, hogy az élet mindig győzni fog. Ma ezért vagyunk itt – mondta megnyitó beszédében Zigmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke. Ebben a küzdőtérré vált mai világban, amelyben szemben áll egymással az élet és a halál kultúrája, kívánatos, hogy az itt elhangzó megfontolások közös etikai erőfeszítést eredményezzenek egy valóban az életet szolgáló egészségügyi lelkipásztori tevékenység érdekében.

II. János Pál alakjáról a Tanács korábbi elnöke Fiorenzo Angelini bíboros tartott ünnepi megemlékezést. Boldog II. János Pál pápa nagy volt az életben és nagy volt a szenvedésben. A pápa korunk nagy főszereplője volt, aki nemcsak beszédeket mondott a szenvedésről, hanem egész életében meg is testesítette a fájdalmat.
Titkára, az a személy, aki legközelebb állt hozzá, a jelenlegi Stanislaw Dziwisz bíboros szavai szerint II. János Pál szenvedett a szenvedők között és a betegséget az Úr ajándékának tekintette.

Az egészségügyi világértekezleten megjelent az alig néhány napja megalakult olasz kormány érdekelt minisztere, Renato Balduzzi is. Az élet jogát ugyan kifejezetten nem említi az olasz alkotmány – mondta a miniszter -, ám ez nem jelenti azt, hogy nincs jelen benne. Sőt az a körülmény, hogy nem történik róla kifejezett említés, még hangsúlyosabbá válik azáltal, hogy mint a többi jog előfeltétele szerepel. Előfeltétel az összes jog gyakorlásához, az amit alapelv-értéknek is nevezhetünk, azaz az emberi méltóság princípiuma.

Az Egészségügyi Pápai Tanács értekezletének programja rendkívül színes. A teológiai, pasztorális jellegű hozzászólásokon kívül személyes tanúságtételek hangzanak el, intézmények, vallásos és laikus szervezetek, betegek társulatai részéről. A találkozóra meghívást kaptak az egészségügyben dolgozó politikusok, gazdasági szakértők, más vallások képviselői is.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép