Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Adél napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Nyarat idéző pillanat, Topor M.
Kívánok neked
„Tiszteljétek a természetet, hogy jobb jövőt biztosíthassatok magatoknak”
2011-11-28 Forrás: Vatikáni Rádió
Az emberek és a természet iránti tisztelet egy és ugyanaz – fejtette ki a Szentatya beszédében, amelyet hétfőn délelőtt intézett a vatikáni VI. Pál kihallgatási csarnokot megtöltő hétezer fiatalhoz. A találkozót a Szent Ferenc lelkiségét követő, 1991-ben létrejött Alapítvány szervezte, amelynek neve „Nővérünk a természet”; tiszteletbeli elnöke pedig 2007-től Rodriguez Maradiaga hondurasi bíboros, tegucigalpai érsek.
„A legolaszabb szent és a legszentebb olasz” – ahogy XII. Piusz pápa nevezte Assisi Szent Ferencet, aki arra kérte a kolostor kertjét gondozó barátot, hogy ne csak zöldségeket termesszen, hanem hagyjon helyet a virágoknak is. Így az arra járók rácsodálkozhatnak a teremtett világ szépségére és hálát adhatnak a Teremtő Istennek” – emlékeztetett a legendára XVI. Benedek pápa. A fiatalok Szent Ferenc példájára döntötték el, hogy „a teremtett világ őrzőivé” válnak. A pápa hozzájuk és nevelőikhez intézett beszédében világosan rámutatott, hogy ma a környezetvédelem olyan érték, amelyről nem mondhatunk le. Nem vár jó jövő az emberiségre, ha nem nevelünk mindenkit felelősségteljes életstílusra a teremett világgal szemben. Ezt mindenekelőtt a családban és az iskolában tanuljuk meg.

Az élet csodálatos fája nem egy vak és irracionális fejlődés eredménye, hanem a Teremtő erejét és szeretetét tükrözi. Igent mondunk a tudományos kutatásra, amennyiben az tiszteletben tartja a Teremtőt minden teremtményében.

Ha az ember munkája közben elfeledkezik arról, hogy Isten munkatársa, erőszakot követhet el a teremtett világon és olyan károkat okozhat, amelyek negatív következményekkel járnak az emberek számára is, mint ahogy ezt több alkalommal tapasztaljuk – mondta a Szentatya.

Ma sokkal világosabb, mint bármikor, hogy a környezet iránti tiszteletnek szem előtt kell tartania a személy és sérthetetlensége értékének elismerését, az élet minden pillanatában és minden körülmény között.

Az ember és a természet iránti tisztelet egy és ugyanaz. Mindkettő növekedhet, ha tiszteletben tartjuk az emberben és a természetben a Teremtőt és teremtményét. A pápa annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fiatalokban szövetségesekre, az élet és a teremtett világ valódi védelmezőire talál.

Emlékeztetett rá, hogy Boldog II. János Pál pápa 1979. november 29-én Assisi Szent Ferencet a környezetvédelem patrónusának nyilvánította. Benedek pápa köszönetét fejezte ki Rodriguez Maradiaga bíborosnak a tőle kapott ajándékért, a legősibb ferences forrásokat tartalmazó ún. 338-as Kódex értékes reprodukciójáért, amelyet az Alapítvány jelentetett meg 2004-ben. A Szentatya idézett néhány sort a Napfivér énekéből, amely mindenekelőtt egy ima. A szíveket az Istennel folytatott párbeszédre neveli, arra, hogy minden teremtményben felfedezzék a nagy mennyei Művész alkotását. Ferenc testvér, hűen a Szentíráshoz, arra szólít bennünket, hogy a természetet ismerjük el csodálatos könyvként, amely Istenről, szépségéről és jóságáról szól nekünk – fejezte be a 7000 természetvédő fiatalhoz és nevelőihez intézett beszédét a pápa.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép