Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Sára, Márió napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Őszelő
In memoriam Halmos László
2011-11-29 Forrás: Erdély.ma
A nagyváradi Szent László-templom kórusa 2008-ban vette fel Halmos László nevét. Az 1909–1997 között élt váradi születésű zeneszerző és karnagy elsősorban egyházi muzsikáival vált világszerte ismertté, de megzenésített zsoltárai mellett számos modern darabja is létezik, melyekből a legismertebbeket hallgathatták meg az érdeklődők tegnapelőtt a Szent László-templomban a Brád Mónika által szervezett In memoriam Halmos László elnevezésű emlékkoncert keretében.
A vasárnap esti szentmisét követően Lőrincz Ottó plébános köszöntötte a koncert hallgatóságát, majd néhány szóban összefoglalta a zeneszerző munkásságát. Halmos László a győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten szerzett karnagyi és zenetanári diplomát. 1931 augusztusától a győri székesegyház karnagya lett, s közben zenetanárként is dolgozott a papneveldében. Megalakította, s több mint két évtizeden át vezette is a Palestrina Kórust.

„Ebben a mindennapi műhelyben leste el igazán a kórushangzás titkait és tanult meg valóban a gyakorlati élet számára komponálni, méghozzá nem szűk körű zeneértő publikum, hanem templomba járó, zömmel egyszerű emberek, mondhatni, a nép számára” – mondta el a plébános, aki magasztosnak tartotta azt a célt, mellyel Halmos az említett tömeget próbálta megragadni és zenei igényét magasabb szintre emelni. A zeneszerző hét közben komponált és próbált az énekkarral, hétvégén pedig bemutatta szerzeményeit a templomban. „A muzsika alázatos szeretetére nevelte kórusait és a templomba járó egyszerű embereket” – tette hozzá Lőrincz atya, aki Halmos László keresztlevelének másolatát adta át az est díszvendégének, a neves komponista fiának.
Halmos Péter – aki egy emlékplakettel viszonozta az ajándékozási gesztust – a zeneszerző egyetlen utódjaként mérnökember létére öregségére bele kellett hogy ássa magát édesapja hagyatékába.

Többéves munkával értelmezte és rendszerezte a korabeli újságcikkekből, fényképekből, kottákból álló hatalmas dokumentumanyagot, melyekből egy „irományt” is készített, amely előreláthatóan jövő év januárjában jelenik majd meg könyv formájában Mosonmagyaróváron, ahol a zeneszerző utolsó éveit töltötte.

Vasárnap a Szent László-templom Halmos László Kórusa mellett Tokaji Ágnes (elsőhegedű), Costin Éva (másodhegedű), Thurzó Sándor József (brácsa), Bozsódi Bea (cselló), Diana Rad (fuvola), Bogdán Bódis Ádám (zongora) és Bálint Johanna (zongora) is fellépett, hogy a komponista műveinek eljátszásával méltóképpen emlékezzenek meg Nagyvárad szülöttjéről. A repertoárban vallásos egynemű, illetve vegyes kórusra írt énekek, megzenésített, Sík Sándor-féle zsoltárfordítások és modern zenei világú szerzemények is szerepeltek.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép