Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Mária ábrázolás
Vértesszőlősi Kisboldogasszony főoltár
Advent a megtérés ideje
2011-12-05 Forrás: Vatikáni Rádió
XVI. Benedek pápa vasárnapi Úrangyala imádsága alkalmával Szűz Mária és Keresztelő Szent János alakjáról beszélt a Szent Péter térre összegyűlt híveknek. Mint mondta, mindkettőjüknek elsődleges szerepük volt Jézus történelmi eljövetelének előkészítésében és ezért az adventi időszakban különös figyelemmel tekintünk rájuk. A vasárnapi evangéliumi részlet is Keresztelő Szent Jánosról szól: Márk evangélista bemutatja személyiségét és küldetését.
Először is külső megjelenését írja le, amely jól mutatja aszkéta életmódját. „János teveszőrből készült ruhát viselt, csípőjét bőröv vette körül; sáskát és vadmézet evett” (Mk 1,6). Maga Jézus is összehasonlítja egyszerű életmódját azokéval, akik finom ruhában járnak, királyi palotában laknak (vö. Mt 11,8). Keresztelő Szent János példája a keresztényeket arra hívja, hogy egyszerűen éljenek főleg a Karácsonyra való készülődés idején. Szent Pál apostol szavaival elmondva az Úr „noha gazdag volt, értetek szegénnyé lett, hogy szegénysége által meggazdagodjatok” (2Kor 8,9).

A Szentatya ezt követően Keresztelő Szent János küldetéséről szólt a híveknek, amelyet a megtérésre való felhívásnak nevezett. Keresztsége újfajta gondolkodásmódra, cselekvésre hív, emellett szorosan kapcsolódik Isten végső ítéletének és a Messiás eljövetelének hirdetéséhez, akiről így nyilatkozik: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam… Én vízzel keresztellek titeket, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket” (Mk 1,7-8). Keresztelő János szavai a belső megújulásra buzdítanak, amelyet bűneink elismerésével és meggyónásával kell kezdenünk – magyarázta Benedek pápa. Mialatt a Karácsonyra készülünk, őszintén vizsgáljuk meg életünket is és hagyjuk, hogy Betlehem fénye megvilágítsa szívünket.

A Szentatya az Úrangyala imádságot követően megemlékezett a Nemzetközi Migrációs Szervezet létrehozásának 50., a menekültek státuszáról szóló egyezmény 60. és a hontalanság csökkentéséről szóló egyezmény 50. évfordulójáról. Az Úr kegyelmébe ajánlotta mindazokat, akik országuk elhagyására kényszerülnek, vagy hontalanok. A nekik járó szolidaritásra buzdított és arra kérte a megbízott hatóságokat, hogy védelmezzék és támogassák bajba jutott embertársaikat.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép