Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Vince, Artúr napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Nem merem.  Topor Márta
A cserkészek elhozták a betlehemi lángot
2011-12-12 Forrás: Magyar Kurír
A betlehemi békelángot 180 cserkész és családtag fogadta vasárnap délután a Belvárosi templomban. Osztie Zoltán plébános vezetésével már a gyülekező alatt megismerhették a templom ezeréves történetét, Szent Gellért, Szent László, Szent Erzsébet itteni emlékeit, és a most felfedezett Európa-hírű Szűz Mária-freskót.
Az ünnep kezdetén az adventi vágyakozó énekre a csepeli cserkészek betlehemes köszöntője válaszolt. Később, Babits karácsonyi verse után, taizéi dallamokra indult el a templom kapujából a békeláng. Fegyelmezetten és meghatottan hozták – egyenesen Bécsből – a pécsi Pius-cserkészek és ugyanilyen meghatottan fogadta cserkészbotos díszőrséggel a helybéli Anonymus Cserkészcsapat. A templom közepén hatalmas, kétméteres gyertyán lobbant föl a láng. Fénye világában a jelenlévők meghallgatták Dr.Bóna Zoltán cserkészlelkipásztor szavait a megváltás értékéről. Ezt követően a cserkészek „Dezső bácsija” lelkesítette a fiatalokat saját versével. A láng kiosztását ismét taizéi dallamok kísérték, majd a cserkészinduló zárta be az ünnepet. Zengett a hatalmas templom a Lomnic és a Hargita említésére.

Nemsokára száz éves a magyar cserkészet. Az ősi templomban a felemelő ünnep méltó kezdete volt a centenáriumi évfordulónak: a cserkészet él a fiatal szívekben. Vinni akarja Krisztus békéjét a közösségekbe, a családi otthonokba.

***

A betlehemi békelángot minden évben egy felső-ausztriai cserkész hozza el Betlehemből, a Születés bazilikájából, a Kisjézus születési helyénél égő örökmécsesek egyikéről. A lángot repülővel Bécsbe viszik, ahol ünnepség keretében osztják szét sok ország cserkész-küldöttei között. Általuk jut el a láng Amerikától Ausztráliáig szinte valamennyi országba. Viszik az ENSZ-be, Rómába a pápához és idén a Parlamentbe is. Földön, vízen, levegőben, biciklin és gyalog, sokszor valószerűtlenül kis helyekre is eljut, hogy december 24-én Betlehem békéjét sugározza az otthonokban. Gyönyörű szimbólum, ahogy az egyetlen lángot számtalanszor osztják szét, az mégsem lesz kevesebb – akárcsak a szeretet.

Nem mindenhová jut el a láng, de aki szeretne kapni, az érdeklődjön a közeli cserkészeknél. Ők tudnak róla, ha van a közelben hely, ahol 24-ig a lángot őrzik.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép