Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XIII. Leó
Feszület
„Az új evangelizáció és a vallási gyökerekből táplálkozó gazdasági etika”
2011-12-13 Forrás: Vatikáni Rádió
Rádiónk programigazgatójának decemberi elmélkedéséből most azokat a gondolatokat emeljük ki, amelyek a vallásközi párbeszéd különleges jelentőségére mutatnak rá a jelenlegi világméretű válság idején. P. Andrzej Koprowski jezsuita havonként jelentkezik sorozatával, az új evangelizáció témájával foglalkozó 2012-es püspöki szinódus távlatában. Az elmélkedés egyik pontja az ezekben a napokban Rómában tartózkodó Jonathan Sacks brit főrabbi szavait foglalja össze.
A Brit Nemzetközösség Egyesült Zsidó Kongregációinak főrabbiját, aki tagja a Lordok Házának, december 12-én, hétfőn XVI. Benedek pápa kihallgatáson fogadta. A zsidó vallási vezető továbbá megbeszélést folytatott a Szentszék képviselőivel és konferenciát tartott a Pápai Gergely Egyetemen. Jonathan Sacks főrabbi hangsúlyozta, hogy ismét fel kell fedezni a vallási értékeket, mint a piacgazdagság alapjait. „Az európai politikusok összegyűlnek, hogy megmentsék az eurót és az Európai Uniót. Ezt kellene tenniük a vallási vezetőknek is. Azért jöttem Rómába, hogy megvitassuk közös aggodalmunkat mind a pápai audiencián, mind a Gergely Egyetemen” – nyilatkozta Lord Sacks brit főrabbi.

Rámutatott, hogy a modern gazdaság elválaszthatatlan zsidó-keresztény gyökereitől. A fogyasztói kultúra teljes egészében ellentmond az emberi méltóságnak. Fellobbantja a birtoklási vágyat, aláássa a boldogságot, gyengíti azt a képességünket, hogy lemondjunk ösztöneink kielégítéséről és vakká tesz bennünket azzal az életbe vágóan fontos különbséggel szemben, ami a dolgok ára és értéke között áll fenn. Végül eljutunk arra a téves álláspontra, hogy a piacot nem célnak, hanem eszköznek tartjuk.

A Biblia életszerűen ábrázolja, hogy mi történik akkor, amikor a személyek az aranyat már nem csereeszköznek, hanem kultikus tárgynak tekintik. Ez nem más, mint az aranyborjú, amelynek ellenszere a pihenés napja, a szombat: egy nap a hét közül, amikor nem dolgozunk, és nem dolgoztatunk, nem adunk el és nem vásárolunk. Ezt az időt azoknak szenteljük, akiknek értékük, nem pedig áruk van, mint a család és a közösség. Hálát adunk Istennek azért, amink van, ahelyett, hogy azért aggódnánk, amit nem birtokolunk.

Az euró stabilizálása csak az érem egyik oldala, az eurót körülvevő kultúra gyökeres megújítása egy újabb feladat. Egy olyan világban, amelyben az anyagi értékek jelentenek mindent és a spirituális értékek semmit sem számítanak, nem jöhet létre sem stabil állam, sem egy egészséges társadalom. Elérkezett az ideje annak, hogy ismét felfedezzük az Isten képét tükröző emberi méltóság zsidó-keresztény etikáját. Isten nem azért teremtette az emberiséget, hogy a piacot szolgálja. A piacokat hozták létre azért, hogy szolgálják az emberiséget – hangsúlyozta római látogatása során Lord Jonathan Sacks, a Brit Nemzetközösség Egyesült Zsidó Kongregációinak főrabbija.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép