Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Jézus ábrázolás
Golgota
"Rövid, tömör, velőtlen" - csütörtökön BKV-sztrájk lesz
2008-12-15 Forrás: Hírszerző
Kedden délután folytatódik az egyeztetés a BKV vezetése és a szakszervezetek között, a hétfői villámtárgyaláson ugyanis nem sikerült eredményt elérni. Csütörtökön elsősorban a buszok állnak majd le, a többi ágazat szolgáltatásával a BKV teljesítménye a sztrájk idején körülbelül 60 százalékos lesz. Az érdekképviseletek garanciát akarnak arra, hogy a kormány által ígért 40 milliárd forint pluszként jelenik meg a társaság finanszírozásában.
Érdemi előrelépés híján rövid idő alatt véget ért a BKV szakszervezetei és a menedzsment közötti tárgyalás hétfői fordulója. Az érdekképviseletek máig adtak haladékot a cég vezetésének a társaság finanszírozásával kapcsolatos konkrétumok ismertetésére, miután azonban ez nem történt meg, a buszosok csütörtökön megtartják üzemkezdettől délután 13 óráig meghirdetett sztrájkjukat.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a Hírszerzőnek elmondta: nem látnak garanciát arra, hogy a kormányzat által ígért 40 milliárd forint pluszként jelenne meg a BKV finanszírozásában. Nemes kifogásolta azt is, hogy a tárgyalásokon sem a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat, sem a kormány nem képviseltette magát; a szóvivő úgy véli: a kormányt és a fővárost érdektelenség jellemzi.

Elfogadhatatlan

Az érdekképviseletek ugyanakkor nem zárkóztak el attól, hogy a menedzsment kérésének megfelelően tovább tárgyaljanak a napokban. Az egyeztetések kedden 15 órakor folytatódnak a BKV Akácfa utcai székházában, az elégséges szolgáltatásokról holnap negyed háromkor folytatják a tárgyalást.

Bartha Pál, aki az elégséges szolgáltatásról zajló egyeztetésen főtárgyalóként képviseli a szakszervezeteket, lapunknak elmondta: a menedzsment azt kérte, hogy csúcsidőben 90 százalékos, azon kívül 50 százalékos legyen a BKV szolgáltatása, ez az érdekképviseletek számára elfogadhatatlan. Hozzátette: mivel elsősorban a buszok állnak majd le, a többi ágazat szolgáltatásával a BKV teljesítménye a sztrájk idején körülbelül 60 százalékos lesz.

"Rövid, tömör, de velőtlen tárgyalás volt, nem sikerült előre lépni" - így jellemezte a hétfői tárgyalási fordulót Szilágyi Károly, a BKV szóvivője. A menedzsment mindenesetre üdvözölte, hogy a tárgyalások a következő napokban is folytatódnak.

Rossz állapotok

Amint arról nem egy alkalommal beszámoltunk, a szakszervezetek célkitűzései közt szerepel a vállalat finanszírozásának új alapokra helyezésével a BKV biztonságos üzemeltetése, az állami és az önkormányzati támogatás növelése, valamint az, hogy az esetleges jegyáremelésből befolyó összegből hozzanak létre egy külön alapot.

Az érdekképviseletek azt is el akarják érni, hogy szülessen törvényi szabályozás a városi közlekedés finanszírozásának rendezésére, s hogy a finanszírozási problémákat ne a tarifaemelésből befolyó pénzből oldják meg.

Nemes Gábor ismét felhívta a figyelmet a BKV buszainak rossz műszaki állapotára, példaként említette, hogy a hétvégén beszakadt egy autóbusz padlózata, de rendszeresen előfordul az is, hogy egy járművezető a garázsban marad, mert nem tudnak neki kocsit adni. A szóvivő elmondása szerint 2008-ban 42 százalékkal emelkedett a járatkimaradások száma az egy évvel korábbiakhoz képest.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép