Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Jácint napja
5 felhasználó online
0 tag, 5 vendégKépek a galériából

XVI. Benedek
amerikai látogatás
„Háború vagy béke? – szent helyek vitatott tulajdonjoga. Teológiai, jogi és társadalmi távlatok”
2011-12-14 Forrás: Vatikáni Rádió
December 14-én és 15-én a római Pápai Aquinói Szent Tamás (Angelicum) egyetemen vallásközi és interdiszciplináris találkozót tartanak muzulmán, zsidó és keresztény vallási képviselők.
Az Egyesült Államokból, Franciaországból, Hollandiából, Izraelből, Iránból, Ukrajnából, Törökországból, az Egyesült Királyságból és Olaszországból érkező szakértők azoknak a szent helyeknek a tulajdonjogáról és irányításáról folytatnak megbeszélést, amelyeken egyidejűleg különféle vallások lépnek fel jogtulajdonosként.

A találkozó célja, hogy a résztvevők megegyezzenek a „szent hely” fogalmának meghatározásában, és ezáltal teológiai alapokon törvényesen kizárhassák a többi vallás híveit egy adott istentiszteleti helyről. Világszerte ezrek és ezrek haltak meg és továbbra is életüket áldozzák fel Izraelben, a Közel-Keleten, Indiában a szent helyek vezetését és ellenőrzését vitató összecsapásokban. Az ellentétes nézetek gyakran irracionális és látszólag abszurd vonásokat öltenek. Ez a jeruzsálemi Szent Sír esete, ahol 200 éve nem tesznek arrébb egy létrát, pusztán azért, mert még nem született megegyezés arról, hogy kit illet meg az ehhez szükséges jog.

Világszerte folyik a vérontás, miközben istentiszteleti helyeket, szent épületeket a pusztulás veszélye fenyeget az idő múlásával, azonban a politikai döntések még mindig váratnak magukra. A vallási szent helyek ellenőrzése globális szinten problémát jelent, de egyben jó alkalom is lehet arra, hogy a vallások tudatosan folytassanak párbeszédet, ha nem is a békéről, legalább a békés együttélésről. A római találkozó, amely az első a maga nemében, gyakorlati megoldásokat keres olyan kérdésekre, amelyekben gyakran közrejátszanak politikai meggyőződések, érzelmi tényezők.

A konferencia védnökei között van Jack Bemporad rabbi, az Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem II. János Pálról elnevezett Vallásközi Párbeszéd Központjának igazgatója, valamint Marshall Berger professzor, az Amerikai Katolikus Egyetemről, aki elmondta: „Az, hogy hogyan osztozhatunk a közös szent helyekben, nagyrészt függ a szent hely teológiai és filozófiai jelentésétől. Ha szent helyről van szó, hogyan lehet kizáró jellegű? Ha a szent nem jelent exkluzív jogot, akkor van lehetőség a megoldásra. Ezzel a témával kapcsolatban ritkán kerül szóba az elmélet és a teológia, amelyek azonban döntően meghatározzák a valóban békés együttélés felé vezető folyamatot” – hangsúlyozta Marshall Berger, az Amerikai Katolikus Egyetem professzora.

A találkozót támogatja a Vallásközi és Interkulturális Oktatás Nemzetközi Alapítványa (IFIIE), valamint a Norvég Királyság külügyminisztériuma.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép