Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Gyertyákkal
Rosa Mystica
Hősi halottak adattára a Honvédelmi Minisztérium új weboldalán
2011-12-14 Forrás: Magyar Kurír
Közel hetvenezer hősi halott adatai, veszteségi kartonjai és a doni haditemetőben elhelyezett gránittáblák is megismerhetők a Honvédelmi Minisztérium december 8-án elindított weboldalán. A honlap jelenleg több mint hetvenezer, a második világháború keleti hadműveleti területén és a történelmi Magyarország területén elesett hősi halottunk − korabeli nyilvántartásokra épülő − adatait tartalmazza.
Az oldal különlegessége, hogy a részletek mellett feltűnnek a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található korabeli veszteségi kartonok is, amelyeket a háború alatt a HM 22. (veszteségi) osztálya állított ki az elesett személyekről, alakulataik jelentései alapján. A karton első oldalán a személyes és katonai adatok, valamint a veszteség jellege, ideje és az eltemetés helye, illetve időpontja olvashatók. A lap hátoldalán a halálozás okát találjuk, néha fásult szűkszavúsággal (például fejlövés, aknarobbanás), más esetben szívbemarkoló alapossággal.

Az oldalon azokat a gránittáblákat is megtekinthetjük, amelyeket az egykori doni hadműveleti területen létesített rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyeztek el. A katonatemetőbe tíz év alatt több mint 19 ezer hősi halottunkat temették át, akik közül a kutatások alapján mintegy 12 ezer elesett nevét sikerült azonosítani. A keresőben az adott személy adatai mellett az a tábla látható, amelyre az eredeti eltemetése helyét, nevét, rendfokozatát, születési és halálozási idejét felvésték. A második világháborúban mintegy tízezer, hősi halált halt katonánknak adományoztak posztumusz kitüntetést; az adatbázisban a kapott érdemrend vagy kitüntetés képe mindegyiküknél megjelenik.

A folyamatosan bővülő oldal tartalmának fejlesztéséért a minisztérium hadisírgondozó osztálya felelős, amely a második világháborús hőseink adatai mellé még több veszteségi dokumentum és sírhelyfotó feltöltését tervezi.

Emellett − a tervek szerint − a rendelkezésre álló levéltári források alapján az első világháborúban elesett katonák adatai is bekerülnek az adatbázisba. A kutatást nehezíti, hogy a Magyarországon is rendelkezésre álló első világháborús veszteségi nyilvántartásokat az 1950-es években megsemmisítették, így azok csak a bécsi Hadilevéltárban érhetőek el.

A weblapon közzétett felhívásban a HM munkatársai azok jelentkezését várják, akiknek a hozzátartozója hősi halált halt az első vagy a második világháborúban, és rendelkeznek az illetőről fényképpel. A hadisírgondozó osztály tervei szerint a megküldött fotókat a Hősök arcképcsarnoka menüponthoz töltik majd fel.

Az új weblap: www.hadisir.hu
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép