Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Szilárda napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Zarándokok népviseletben
Zarándokok.  sgy
Meggyújtották a Szent Péter téren felállított karácsonyfa égőit
2011-12-16 Forrás: Vatikáni Rádió
Idén Kárpátaljáról érkezett a 61 éves, 30m magas és 700 ágból álló 5 tonna súlyú fenyőfa, amelyet a Szent Péter téren a hagyományoknak megfelelően felállítottak. A délután fél 5-kor kezdődött ceremónia, amely a közelgő Karácsony örömét idézte, egyben ökumenikus jelleget is öltött Ukrajna katolikus és ortodox egyháza képviselőinek jelenlétével.
Az eseményen részt vette Giuseppe Bertello érsek, Vatikán Városállam kormányzóságának elnöke Sviatoslav Shevchuk, Kijev és Galícia nagyérseke, az ukrajnai görögkatolikus egyház vezetője, Mieczyslav Mokrzycki a latin szertartású hívek lvovi metropolita érseke, az ukrajnai püspöki konferencia elnöke, továbbá Milan ©aąik püspök, Munkács bizánci rítusú sui iuris eparchiájának vezetője. A ceremóniát Dionisio Lachovicz püspök, a bizánci rítusú katolikus ukránok apostoli vizitátora és Irynej Bilyk, az ukránok buchachi nyugalmazott érseke, a római Santa Maria Maggiore bazilika kanonoka vezette.

Az ortodox egyház képviseletében a moszkvai pátriárkátushoz tartozó ukrajnai ortodox egyház képviselője volt jelen. Az ukrán kormány részéről Tetiana Tzhevska szentszéki nagykövet vett részt az eseményen.

A karácsonyfa Szent Péter téren való felállításának hagyományát Boldog II. János Pál vezette be 1982-ben. Első alkalommal került most sor arra, hogy a fenyőfa Ukrajnából érkezett és hogy katolikus és ortodox egyházi képviselők közösen szentelték fel. A Kárpátaljáról származó fa 2000 km megtétele után december 1-jén érkezett meg a Vatikánba. Minden évben arany- és ezüstszínű díszekkel, illetve fehér és sárga égőkkel díszítik fel a Vatikán színeinek megfelelően. A hatalmas fenyő mellett 43 kisebb fa is érkezett Ukrajnából, amelyeket a pápai lakosztályokban, a Római Kúria irodáiban és a VI. Pál kihallgatási teremben díszítettek fel. Emellett ukrán kézművesek által készített 250, fából készült tipikus ukrán karácsonyi dísz, 2000 üveggömb és más fatárgy is érkezett a Vatikánba.

A Szent Péter téren felállított karácsonyfaégők meggyújtásának ceremóniáján az uzsgorodi görögkatolikus székesegyház kórusa, valamint a lvovi és kijevi gyermek és felnőtt kórus előadásában hangzottak fel karácsonyi énekek. A vatikáni és ukrajnai delegációk képviselőinek beszédeit követően az égők világítását működtető elektromos rendszer bekapcsoló gombját Bertello érsek nyomta meg egy ukrán kisgyermekkel. December 26-án délelőtt 11 órakor a Szent Péter bazilikában ukrán rítusú szentmisét mutatnak be köszönetül a Szentatyának.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép