Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Szent Johanna
Nyírbátor Református templom
2011. DECEMBER 24. KARÁCSONY – ÉJFÉLI MISE „B” ÉV Lk 2, 1-14
2011-12-24 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Hogy írják össze a földkerekség lakosságát - Azokban a napokban Augusztus császár elrendelte, hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíria kormányzója Kirinusz volt. Mindenki elment a maga városába, hogy összeírják. Galilea Názáret nevű városából József is fölment Dávid városába, a júdeai Betlehembe, hogy összeírják feleségével, Máriával, aki gyermeket várt. Amíg ott tartózkodtak, betelte Mária napjai, hogy megszülje gyermekét.
Világra hozta elsőszülött fiát, pólyába takarta és jászolba fektette, mert nem kaptak helyet a szálláson. A környéken pásztorok tanyáztak a szabad ég alatt, nyájukat őrizték az éjszakában. Egyszerre csak megállt előttük az Úr angyala, és az Úr dicsősége beragyogta őket. Nagyon megrémültek. Az angyal így szólt hozzájuk: Ne féljetek! Íme, jó hírt hozok nektek, amely nagy öröm lesz az egész népnek. Ma megszületett a Megváltótok, az Úr Krisztus, Dávid városában. Ez lesz nektek a jel: kisdedet találtok pólyába takarva és jászolba fektetve. Az angyalt hirtelen nagy mennyei sereg vette körül. Istent dicsőítve ezt zengték: Dicsőség a magasságban Istennek, és békesség a földön a jóakaratú embereknek!

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Hogy írják össze a földkerekség lakosságát. Miért is tartanak népszámlálásokat? Többnyire az adójövedelem vagy a haderő felmérésére. Az adatgyűjtés célja felmérni erőinket. Egy számhívő társadalomban ennek fokozott jelentősége van. Végső soron Eurodolláriában csak az érdekli a hatalmat, miből mennyi pénzt lehet nyerni.

Tanulságos azonban elemezni az első összeírást, ahogy Lukács nevezi Augusztus császár népszámlálását, mely minden jel szerint az első globális statisztikát produkálta! Habár totális volt a felmérés, a számlálók – tényleg, kire bízták ezt annak idején? – ha nem is hagyták ki a faluszéli istállót, és annak három lakóját a nagy számlálásból, – aligha mérték fel annak jelentőségét, amit láttak. Mit is láttak? Egy adathordozót. A tudatlan pásztorok azonban a Megváltót.

S mi mit látunk? Ha a médiát konzultáljuk, csengő kasszákat a kis és nagykereskedelemben. A pásztorok semmivel sem járultak hozzá a birodalom GDP-jéhez, amikor otthagyták barmaikat, hogy egy kisgyereket meglátogassanak, mint ahogy a mi látogatásaink az öregotthonokban, az unokákat váró nagymamákhoz sem segíti 1 % fölé a hanyatló bruttó nemzeti terméket. S mégis, ezek a találkozók, ezek a látogatások egy közösség legnagyobb kincsei. Idén az angyalok csendben ünnepelnek. Lesz-e békesség a földön?Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép