Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Edit napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Oltár  si.
Jozef-Damiaan De Veuster (1840-1889)
A jó pásztor - Új film Brenner Jánosról
2008-12-16 Forrás: Katolikus Egyház
Brenner János rábatkethelyi káplánt betegellátás címén 1957. december 15-én kicsalták a plébániáról, és 32 késszúrással megölték. A vértanúság ötvenedik évfordulójára meghirdetett emlékévben mutatták be Iváncsits Tamás: A jó pásztor című zenés drámáját Szentgotthárdon. A darab sikerén felbuzdulva elkészült a mű filmes változata, ami a mártír sorsú lelkipásztor tiszteletének további terjesztését szolgálja.
A film visszavezeti a nézőket az 1950-es évek világába, és hitelesen mutatja be az egyházüldözések idején hősiesen helytálló, hivatásának élő, a mártírhalált is vállaló fiatal pap életét az újmisétől a vértanúságig, illetve a temetésig. A jeleneteket főként eredeti helyszíneken rögzítették, például a Brenner család szombathelyi házában, a püspöki palotában és Szentgotthárd-Rábakethelyen.

Lauer Ferenc rendező alkotásának a keretét a szereplők visszaemlékezése adja, akik ellátogatnak a Brenner-emlékkápolnához, illetve a szombathelyi Szent Quirin-templomban János atya sírjához. A mintegy másfél órás DVD a filmdrámán kívül öt interjút is tartalmaz, többek között Brenner Józseffel, a Szombathelyi Egyházmegye helynökével, Kurucz Erzsébet Vincenza nővérrel, aki személyesen ismerte a vértanú sorsú rábakethelyi káplánt, illetve az alkotókkal.

A DVD szerzői kiadásban jelent meg, többek között a Brenner János Emlékhely Alapítvány, a Bólyi Római Katolikus Egyházközség, a város önkormányzatának kulturális bizottsága, valamint magánszemélyek támogatásával. Megrendelhető az ivtam[kukac]freemail.hu címen.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép