Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Gabriella napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Balatoni magány, Topor M.
Az angyalok köztünk vannak
2011. DECEMBER 25. KARÁCSONY – ÜNNEPI MISE – „B” ÉV
2011-12-25 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
Az Ige az igazi világosság volt. - Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett, és nélküle semmi sem lett, ami lett. Őbenne élet volt, és az élet volt az emberek világossága. A világosság a sötétben világít, de a sötétség nem fogadta be. Az Ige az igazi világosság volt, amely a világba jött, hogy megvilágítson minden embert.
A világban volt, és a világ őáltala lett, de a világ nem ismerte fel őt. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Mindazoknak azonban, akik befogadták, hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek; azoknak, akik hisznek benne, akik nem vér szerint, nem a test kívánságából és nem is a férfi akaratéból, hanem Istentől születtek. És az Ige testté lett, és közöttünk lakott. Mi pedig láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttének dicsősége, telve kegyelemmel és igazsággal. Jn 1, 1-18

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Az Ige az igazi világosság volt. S milyen a hamis világosság? Láttatok már éjjeli felvételt a világűrből a kivilágított Európáról vagy Amerikáról? A pazarlás és a gőg dokumentumai ezek. A két kontinens iskolai térképekről ismert körvonalat az űrből éjjel szabad szemmel látni, akkora fényt bocsátanak ki városai. A fény nagy része a technikusok bírálata szerint „kárba vész”, mert nem az utcákat világítja meg, hanem az eget, elhomályosítva, láthatatlanná téve a csillagászok nagy bánatára annak csillagait. Mindez nem csak technológiai és gazdasági kérdés, hanem spirituális is. A magunk fényei a magunk dicséretét, sőt dicsőségét zengi, nem ez égiekét. A fényszennyezés mellékterméke a lelkek megmérgezése. Nem tudunk már felfelé nézni, nincs is miért, mert el vagyunk telve önmagunkkal; és az égen is csak magunkat tükrözzük!.

Az Ige azért jött a világba, „hogy megvilágítson minden embert.” A karácsonyi gyertyák lángja egykor ezt idézte fel lelkünkben. A kereskedők fényláncai sugárútjainkon azonban reklámoznak: minél több ajándék minél több embernek, minél több pénzért, ha kell hitelbe. Ezt hirdetik. Az Ige azonban csendben jött, egyetlen csillag volt minden hirdetése. S a villanypásztorok nem sietnek Betlehembe!

Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép