Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

XIII. Gergely
Bistrica-i kegykép Máriát a kisdeddel óhorvát királyi koronával
János-napi borszentelés Muzslán
2011-12-27 Forrás: Felvidék.ma
2011. december 27-én János-napi borszentelésre került sor Muzslán a katolikus templomban 14.00 órai kezdettel. Az ebedi és muzslai bortermelők egy-egy palackot hoztak az áldásra (vagy egy fehéret-egy vöröset), melyet a ceremónia után hazavihettek. Drozdík József méltatta az idei kiváló évjáratot. (Farkas Iván felvételén) A megszentelésre váró borok között volt Farkas Iván, az MKP gazdasági alelnökének, bortermelőnek a bora is.
A borokat a párkányi esperes ás a muzslai plébános szentelték meg. Az ünnepre az egyházi méltóségok mellett felsorokazott a borlovagrend is. Az ünnepi misét követően a borok megkóstolása sem maradt el.

December 27-hez a borszentelés szokása kapcsolódott, mely a borvidékeken máig él. A szent bornak is - mint minden egyéb szentelménynek - mágikus erőt tulajdonítottak. Beteg embert és állatot gyógyítottak vele. Öntöttek a boroshordókba is, hogy ne romoljon el a bor. Szólásként él a Szent János áldása, a búcsúzáskor megivott utolsó pohár borral kapcsolatosan. A János név gyakorisága és a karácsonyi ünnepkörben való naptári helye miatt is kedvelt névünnep. Az István köszöntőkhöz hasonlóan, sok változatban él a magyar nyelvterületen.
Szent János áldása
A római egyház szertartáskönyve Szent János napjára (dec. 27.) írja elő a bor megáldásának szertartását. A pogány áldozati ital (libatio) emléke élt tovább abban a kora középkori szokásban, hogy a szentek ünnepén tiszteletükre bort ittak a templomban; majd, hogy a szokás egyházi értelmezése még inkább kidomborodjék, alakult ki a Szent János-napi borszentelés, ami a 13. sz.-ban Németo.-ból terjedt el. Német neve „Johannisminne", mert a pap e szavakkal nyújtotta át a bort híveinek: Igyátok Szent János szeretetét.

A Felvidéki Borászportál, a Boregylet áldott ünnepeket és boldog új évet kíván minden kedves olvasójának illetve minden felvidéki bortermelőnek, szőlésznek, borbarátnak!

Várszegi Asztrik főapát liturgia keretében a pannonhalmi borvidék 2011-es új borait a Pannonhalmi Bencés Főapátság Káptalan termében áldotta meg.
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép