Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Ilona napja
3 felhasználó online
0 tag, 3 vendégKépek a galériából

Szent József
Bistrica-i kegykép Máriát a kisdeddel óhorvát királyi koronával
Adj számot...
2011-12-29 Forrás: Erdély.ma
...a te sáfárságodról. (Lukács ev. 16:2.) - Év végén gyakran lehet üzletek ajtaján kiakasztva látni ezt a táblát: „Leltár miatt zárva". A gazdasági élet rendjéhez tartozik, hogy időnként számba veszik: hogyan is állnak a dolgok? Csakugyan annyi árut adtak el a lezáruló évben amennyit a könyvek mutatnak? Nincs-e hiány áruban vagy pénzben. Végül is mi a haszon? Ám nemcsak üzletemberek készítenek ilyenkor leltárt. Minden ember megáll, hacsak néhány percre is, hogy végigtekintsen az elmúlt éven, s számba vegye: mit hozott és mit vitt el?
Sokan fájdalmasan búcsúznak az óévtől, mert elvesztettek valakit, akit nagyon szerettek. Arcok suhannak el előttünk. akikkel itt a földön többé már nem találkozunk.

Másoknak boldogságot hozott az év. Sok apró örömöt az egyiknek, több fizetést, új munkát, vagy új lakást. Voltak akiknek élete döntő fordulathoz érkezett: élettársat választottak, vagy gyermekük, unokájuk született. Szomorkodtunk vagy örvendeztünk, esetleg mindkettő ízét – keserűt is, édest is – megkóstoltuk.
Nekünk keresztyéneknek nem csak a haszon és a kár, a nyereség és veszteség, öröm és bánat mérlegére kell tenni életünket. Nekünk van egy különleges mérlegünk: mennyire bizonyultunk Isten gyermekének? Igen, erre a mérlegre kell rátennünk életünket. Meg kell kérdeznünk ilyeneket: Vajon bűneim közül egyet is hagytam-é el? Vagy éppen újakat szedtem föl? Tisztább lett-é életem hacsak egy árnyalattal is? Vagy jobban besározódott? Mennyi igehirdetést hallgattam az éven át? Vajon egy ige is megfogant-é bennem, vagy leperegett rólam mint a falra hányt borsó? Vajon nőtt-e hitem? Vagy az a kevés is elpárolgott ami még volt? Volt-e bennem valami Isten irgalmas szeretetéből? Vagy csupán önszeretetemet hizlaltam tovább? Maradék szeretetem vajon mézes-mázos szavakban élt csupán? Vagy valami kevés jótettekben is megvalósult? Vajon közelebb vagy távolabb kerültem -e Istenhez és az emberekhez – vagy éppen messzebbre? Hogyan sáfárkodtam azzal a kegyelemmel amit naponként bőven kaptam Istentől a Krisztusért? Vagy észre sem vettem az isteníti kegyelmet, mert természetesnek tartottam, hogy mindenem amim van az nekem kijárt? Az élet, s benne a munka, a kenyér, a szeretteim, a gondviselés , a betegségből való felgyógyulás, a szerencsétlenségből való kimenekedés, az életben való megmaradás – mindez az én érdememből volt? Mindezen ajándékok mögött vajon megláttam-e az ajándékozó Isten kezét, vagy elégedetlenséggel a szívemben tántorodok Istentől messzebbre, mint a világ fiai, vádolva Istent, a Sorsot, a Világot – hogy nekem csak ennyi és nem több jutott?

Amikor magunk mögött hagyjuk az Óév kapuját és az Újesztendő kapuján lépünk át, akkor cselekszünk helyesen, ha Isten előtti csendességben felkutatjuk, megbánjuk és elsiratjuk „hiányainkat”, s tudjunk hálákat adni a „haszonért” amit Isten kegyelméből és jóvoltából kaptunk az elmúlt évben! Mindenképpen úgy induljunk az új évbe, hogy vonjuk le az elmúlt esztendő tapasztalatait.
Úgy, ahogy egy régi énekünk mondja:

"... Engedd. hogy a múlt esztendőt
Mint már vissza nem jövendőt
Magamnak tükörűl felvegyem:
A jót benne követhessem,
A rosszat elkerülhessem! „(280:6)
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép