Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Luca, Otília napja
2 felhasználó online
0 tag, 2 vendégKépek a galériából

Nem merem.  Topor Márta
A szent család (A)
Jezsuita provinciagyűlés
2011-12-30 Forrás: Vatikáni Rádió
A magyar jezsuiták december 27-30 között Miskolcon tartották provinciagyűlésüket. P. Adolfo Nicolás általános rendfőnök azt a kérdést tette fel a világ legnépesebb szerzetesközösségének a minden földrészen működő mintegy nyolcvan rendtartomány tagjai számára, hogy hogyan lehet éltető, kreatív az evangelizálás a szekularizált világunkban? A teljes évet átölelő folyamat zárásaként a jezsuiták megfogalmazták elkötelezettségüket a párbeszéd iránt, hogy a mai szekularizálódott világban is eredményesen megszólítsák ezt az új világot, és ehhez meg is ismerjék annak sajátosságait.
Megerősítő tapasztalata volt a résztvevőknek, hogy lezárult egy hosszú, húsz éves átmeneti folyamat az Egyházban is, amelyről jól tanúskodnak a jezsuitáknál ezen időszak látható gyümölcsei és szilárd, meggyökeresedett apostoli munkái. A 87 magyar jezsuita munkájáról elmondható, hogy nagyon jó földrajzi és szektorális eloszlásban vannak négy egyetemi városban: Budapesten, Miskolcon, Szegeden és Marosvásárhelyen. A magyar jezsuita rendtartomány küldetését így fogalmazza meg: A hit szolgálata és egy igazságosabb társadalmi alternatíva előmozdítása hiteles jezsuita közösségek és barátaik együttműködésével.

A feladatok sorában prioritást kap továbbra is a belső közösségépítés, valamint a 2010/2011-ben beindított nagy programok megerősítése. Ilyen a pesti belváros új katolikus kulturális és lelkiségi központja a "Párbeszéd Háza", mely a belvárosban az Egyház látható, fiatalos és párbeszédre képes arcát kívánja megmutatni. És ilyen az új Jezsuita Roma Szakkollégium Kispesten, mely társadalmunk talán legnagyobb kihívására kíván proaktív támaszt adni egy keresztény roma értelmiség helyzetbe hozásával, mely képes értékekre építő szellemi műhelyként szolgálni.

A provinciagyűlés a jezsuita rend demokratikus eleme, mely “grassroots” reflexiót tesz lehetővé. A háromévente meghirdetett provinciagyűlés célja, hogy a közvetlenül választott rendtagok megvizsgálják a rendtartomány állapotát, az adott kihívásokat és javaslatokat fogalmazzanak meg a rend egésze számára.

E szolgálatok környezetünkben elismertek, mint hiteles, nyitott, párbeszédre kész és felkészült művek, melyek felismerhető ignáci többletet hordoznak és képesek teremtő, megújító módon végezni helyi működésüket. Bár kicsiny munkákról van szó, melyek általában egyedül dolgoznak az adott területen, de hatásuk, multiplikáló erejük mégis meghatározó a magyar egyházban.

A rendtagokkal találkozott a velük misét bemutató Palánki Ferenc egri segédpüspök is, aki beszédében arra a nagy szükségre hívta fel a figyelmet, melyben a szent ignáci hagyomány nagy szolgálatot tehet a magyar egyháznak. A provinciagyűlés keretében került sor P. Rigó Jenő SJ ünnepélyes fogadalomtételére – tájékoztat P. Forrai Tamás Gergely SJ, a Jezsuita Rend Magyar Rendtartományának provinciálisa
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép