Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Zsófia napja
4 felhasználó online
0 tag, 4 vendégKépek a galériából

Csíksomlyó  sgy.
VI. Adorján
2012. JANUÁR 01. SZŰZ MÁRIA, ISTEN ANYJA (ÚJÉV) – „B” ÉV Lk 2,16-21
2012-01-01 Forrás: P. Kiss Ulrich SJ
A pásztorok ezután hazatértek - A pásztorok sietve elindultak, és megtalálták Máriát, Józsefet és a jászolban fekvő Kisdedet. Miután látták, elbeszéltek mindazt, amit már korábban megtudtak a Gyermekről. Aki csak hallotta, csodálkozott a pásztorok elbeszélésén. Mária pedig szívébe véste szavaikat, és gyakran elgondolkodott rajtuk. A pásztorok ezután hazatértek.
Dicsérték és magasztalták Istent mindazért, amit láttak és hallottak, pontosan úgy, amint az angyalok előre megmondták nekik. Azután eltelt nyolc nap, és körülmetélték a Gyermeket. A Jézus nevet adták neki, mert így nevezte őt az angyal, mielőtt még anyja méhében megfogant volna.
Lk 2, 16-21

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

A pásztorok ezután hazatértek. Mi is, a mai hívek, hazatérünk az ünnepi miséről, és többnyire az ünnepi ebéd maradványainak elfogyasztása foglalja el szívünket és beszédünket. Nehéz a templomi emelkedett hangulatát hazavinnünk, „importálnunk.” Sejtjük persze hogy sok mindent másképp, nagyon másképp, kéne csinálni, de hát meddig tart az újévi fogadkozások varázsa? Mária azonban elmélkedett ezekben a napokban, és minden jel szerint gyakran az elgondolkodott a történteken, míg mi elsüppedünk gondjainkban, melyeket csak pár órára függesztettünk fel.

Azóta eltelt nyolc nap, és a gyermeket rituálisan a közösség tagjává avatták. Rendünk, mely Jézus nevét viseli, vele ünnepel, hisz mintegy nekünk is ez a „névnapunk”. A világ pedig mámorosan ünnepli az újesztendőt. Hányan gondolnak ma már arra, hogy az „időszámítás kezdete” a Megváltó eljövetelének emlékére lett a Kezdet? Az emberiség többsége számára ez egy civil ünnep. Megfelel az emberek igényének, hogy az időt, mely uralja őket, s melyet nem tudnak uralni, jelképesen birtokba vegyék. „A mi időnk „– gondolja a modern ember az időszámítás kezdete után 2012. évvel. Pedig nekünk angyalok üzenték meg, hogy mindennek mi az értelme. Hogy van értelme. Immár 2012. éve. Nem kerülhetjük azonban el, hogy Máriával ne elmélkedünk mindennek a jelentésén. Különben az egész csak újabb alkalom, hogy bulizzunk egyet.


Kiss Ulrich SJ
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép