Keresztény vallások összefoglaló oldala
Ajánlom az oldalt másnak Hozzáadás kedvencekhez
Főoldal Történelem Ünnepek Böngésző Gyermekeknek Galéria Fórum Eseménynaptár Archívum
Ön jelenleg itt van: Főoldal - Hírek
Keresztény Magyarország Portál - Hírek - Vallások összefoglaló oldala! - vallás, egyház, katolikus, református, evangélikus, teológus, templom, szent, egyháztörténelem, ünnep, szertartás, képeslap, fórum, hírek
Menyhért, Mirjam napja
6 felhasználó online
0 tag, 6 vendégKépek a galériából

Karácsonyi csokor
A könnyező madonna
Romániából Temesváron át vezet az út Európába
2008-12-16 Forrás: Frigyesy Ágnes
Tőkés László EP-képviselő Sajtóirodája az alábbi közleményt jelentette meg 2008. december 15-én Strasbourgban: – Az Európai Parlament strasbourgi plenárisainak és brüsszeli rövid üléseinek (miniplenárisainak) különlegesen érdekes részét képezik a napirend előtti, ún. egyperces felszólalások. A műfaji tömörség ez esetben többnyire javára szolgál a képviselők által felvetett, általuk fontosnak tartott témáknak, illetve „üzeneteknek”.
A nagyszámú felszólalások másfelől érdekes és változatos összképét rajzolják ki mindannak, ami az EP-képviselőket foglalkoztatja, illetve Európa és a nagyvilág éppen időszerű, fontosabb problémáinak. A növényvédőszerek használatától a görögországi zavargásokig, a panel-lakásokban alkalmazott távfűtéstől a szeretet civilizációjának az európai igényléséig vagy az egyes tagországokban tapasztalható fonákságoktól az Európai Parlament munkájának bírálatáig számtalan fontos, érdekes vagy sajátos kérdés fogalmazódik meg ezekben a felszólalásokban.

A 2008. december 15-i plenáris ülésen saját „házunktájáról” – többek között – Petre Mária, Hegyi Gyula, Tabajdi Csaba, Adriana Ticau, Nicodim Bulzesc és Surján László európai parlamenti képviselők kaptak szót.

Az utóbbi időben szinte mindennaposak a szlovákiai képviselők magyarellenes élű felszólalásai, melyek a legjobb indulattal sem nevezhetők építő jellegűeknek és európai szelleműeknek.

Az Európai Parlamentben december 15-én elhangzott felszólalások egyik uralkodó témája volt az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója. Ennek összefüggésében külön is figyelmet érdemelnek a világban még fennálló diktatúrákkal (Burma, Venezuela, Fehéroroszország stb.), valamint a kisebbségi jogok sérelmével (olaszországi szlovének, szerbiai kisebbségek, franciaországi bretonok és katalánok stb.) kapcsolatos felvetések.

Tőkés László európai parlamenti képviselő az 1989-es kelet-közép európai rendszerváltozás közelgő 20. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében mai felszólalásában arra emlékeztetett, hogy 1989 decemberében, a temesvári református templomnál éppen ezen a napon vette kezdetét a Ceausescu-diktatúra bukásához vezető felkelés.

Ennek kapcsán említésre méltó, hogy 2008. december 20-án, szombaton délelőtt, Temesváron, a helybéli EP-iroda szervezésében, egy rendkívüli sajtófogadás keretében kerül sor a temesvári felkelés 19. évfordulójáról való megemlékezésre – Temesvártól Európáig címen.

Tőkés László felszólalása temesvári felkelés kezdete évfordulóján Strasbourgban

1989 decemberében éppen ezen a napon (december 15) vette kezdetét Temesváron az a megmozdulás, mely tüneményes gyorsasággal, egy hét leforgása alatt a Ceauşescu-féle, hírhedt nacionalista-kommunista-ateista diktatúra bukásához vezetett.

December 15-én reggel az egyházuk és annak lelkipásztora védelmében kiálló magyar református hívek meglepő bátorsággal kergették el a Szekuritáté és a Milícia pribékjeit, majd élőláncot alkottak a templom körül. Órák alatt románok, magyarok, németek, szerbek – katolikusok, baptisták, evangélikusok, ortodoxok és zsidók – százai csatlakoztak az ellenállókhoz. A békés megmozdulás estére rendszer- és kommunistaellenes tüntetéssé alakult át. 1989-ben az erdélyi Temesvár lett Románia első szabad városa.

Isten kegyelméből a cselekvő hit kivívta a szabadságot. Áldott legyen a hősök, a mártírok és az áldozatok emléke! A demokratikus rendszerváltozást tovább kell folytatnunk! Romániából Temesváron át vezet az út – Európába.

Továbbította: Frigyesy Ágnes
Hirdetés
Hasznos oldalak Impresszum Copyright Médiaajánlat Vélemény Oldaltérkép